Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychologie dospělých (KPE / XPSYD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / XPSYD - Psychologie dospělých, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Determinace vývoje člověka a zákonitosti vývojových změn.2. Vývojová periodizace, komparace biologického, psychického a sociálního vývoje člověka.3. Kognitivní vývoj člověka od prenatálního období do stáří.4. Citový vývoj člověka od narození do stáří.5. Období mladé dospělosti: Proměna kognitivních funkcí, emocionality a socializace.6. Profesní role, partnerský život, mateřství a rodičovství. Diferenciace pohlavních rolí.7. Období středí dospělosti: tělesné a psychické změny, proměna partnerských vztahů a rodičovské role.8. Dospělý a dospívající; Jak se liší život dospívajících a jejich rodičů, jaké překážky musí překonávat a jaké úkoly musí splnit. Rozpady partnerských vztahů a odchody dětí z rodiny.9. Období starší dospělosti: Tělesné změny, proměna kognitivních funkcí a emocionality, profesní změny, proměna partnerského vztahu, manželství stárnoucích lidí.10. Sociální změny ke konci profesní kariéry, proměna vztahu k rodičům, role prarodiče, reakce na smrt rodiče.11. Období raného stáří: Tělesné a psychické změny, proměna emocionality a motivace, odchod do důchodu, partnerské vztahy, vztahy k dětem, vnukům a sourozencům.12. Pravé stáří: Tělesné a psychické změny, adaptace na stáří, zátěž změny způsobu života, umírání a smrt.13. Metody vývojově psychologické diagnostiky.

Získané způsobilosti

Student získá:- znalost duševního vývoje člověka;- dovednost orientovat se v odborné literatuře k probírané tématice duševního vývoje v dospělosti;- kompetenci k poradenství v oblasti mezigeneračních vztahů.

Literatura

Říčan, P. Cesta životem. Praha : Portál, 2004. Šimíčková-Čížková, J. a kol. Přehled vývojové psychologie. Olomouc : UP, 2003. Vágnerová, M. Vývojová psychologie. Praha : Karolinum, 2007. Buchtová, B. a kol. Nezaměstnanost: psychologický, ekonomický a sociální problém. Praha: Grada., 2002. PAULÍK, K. Psychologické aspekty vzdělávání dospělých. Ostrava : OU, 2003. ISBN 80-7042-935-6.Matějček, Z., Dytrych, Z. Radosti a strasti prarodičů. Praha : Grada, 1997. Kubíčková, N. Zármutek a pomoc pozůstalým. Praha: ISV, 2001. ISBN 80-85866-82-X.Poněšický, J. Fenomén ženství a mužství. Praha : Triton, 2003. Plaňava, I. Manželství a rodiny. Struktura. Dynamika. Komunikace. Brno: Doplněk, 2000. Klimeš, J. Partneři a rozchody. Praha : Portál, 2008. Sobotková, I. Psychologie rodiny. Praha : Portál, 2001. ERIKSON, E. H. Životní cyklus rozšířený a dokončený. Praha : Nakladatelství Lidové noviny, 1999. ISBN 80-7106-291-X.

Požadavky

1. Aktivní účast na tutoriálech2. Znalost povinné literatury3. Zpracování seminární práce ze zadaných témat, její prezentace a obhajoba 4. Vykonání písemné a ústní části zkoušky.Rozsah a obsahové zaměření individuálních prací studentů:(jedná se o nepřímou výuku v rozsahu 14 hodin)Témata ke zpracování rozšiřují probíranou látku:1. Jaké okolnosti mohou přimět člověka k uzavření manželství?2. Proč polovina manželství končí rozvodem?3. Co by měly obsahovat manželské sliby?4. Děti a rozvody.5. Jsou druhá manželství snazší?6. Jaké vlastnosti mají dvojice, které si udržují výjimečné manželství?7. Co je obsahem termínu "feminizace chudoby"?8. Co je obsahem termínu "sendvičová žena" ?9. Jak se liší rozhodování mužů a žen (příklad Gándhí a Matka Tereza).10. Co mohou zanechat staří lidé nastupujícím generacím?11. Co znamenají tradice v životě rodiny?12. Jak se liší pracovní zvyklosti mužů a žen?13. Jaké překážky stojí před rodiči, kteří se chtějí věnovat kariéře, manželství i dětem?14. S jakými problémy jsou konfrontováni chudí lidé.15. Jaké jsou nejčastější neshody mezi rodiči a dospívajícími?a další témata

Garant

prof. PhDr. Jiří Bláha, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Jiří Bláha, CSc.PhDr. Ivan Pavlas, PhD.