Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální a pedagogická psychologie (KPE / XSOPP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / XSOPP - Sociální a pedagogická psychologie, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Působení výchovy a sebevýchovy na jedince.2. Co je učení, teorie učení, hodnocení, (činitelé působící na učící se jedince).3. Osobnost, osobnostní rysy a učení.4. Sociální chování a sociální dovednosti.5. Poradenství ve škole. Řízení a zvládání vzdělávané skupiny, poradenství ve vzdělávání.6. Osobnost učitele, učitelský stres.7. Sociální kognice.8. Atribučí procesy.9. Postoje.10. Verbální, neverbální a paralingvistická komunikace.11. Malá sociální skupina.

Získané způsobilosti

Student získá:- seznámí se s procesem sociálního začlenění jedince do společnosti,- schopnost pochopit princip utváření sociálních kontaktů a problematikou mezilidské komunikace,- schopnost zhodnotit efektivitu činitelů působících na učící se jedince při učení,- definuje zákonitosti života sociálních skupin aplikované na vzdělávací skupinu,- bude umět popsat roli psychologie zdraví ve vztahu k problematice učení.

Literatura

Šimíčková-Čížková, J. Kapitoly z pedagogické a sociální psychologie. Ostrava : PdF OU, 2003. Čížková, J. Přehled sociální psychologie. Olomouc : UP, 2001. Čáp, J., Mareš, J. Psychologie pro učitele. Praha : Portál, 2001. Křivohlavý, J. Jak si navzájem lépe porozumíme. Praha : Svoboda, 1998. KUSÁK, P., DAŘÍLEK, P. Pedagogická psychologie - A, B. Olomouc : UP, 2001. Fontana, D. Psychologie ve školní praxi. Praha : Portál, 1997. Nakonečný, M. Sociální psychologie. Praha : Academia, 2009. Hayesová, N. Základní sociální psychologie. Prah a : Portál, 1999.

Požadavky

Aktivní účast na tutoriálechZnalost informací obsažených v povinné literatuřeVypracování semestrální práceV rámci výuky diskutovat na témata obsažená v distanční opořeVykonání ústní zkoušky, jejíž součástí bude prezentace vypracované písemné práce. Body Zkouška Zkouška Zápočet (alfabetická stupnice) (číselná stupnice)91-100 A 1 započteno81-90 B 1,5 započteno71-80 C 2 započteno61-70 D 2,5 započteno51-60 E 3 započteno0-50 F 4 nezapočteno

Garant

doc. PhDr. Bohumil Koukola, CSc.

Vyučující

PhDr. Mgr. Hilda HavlíkováPhDr. Mgr. Hilda Havlíková