Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy pedagogické psychologie (KPE / YE1PS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / YE1PS - Základy pedagogické psychologie, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Specifika věku, vývojové úkoly věku, důsledky v reagování a chování v pedagogické praxi.2. Základní sociální potřeby a projevy v chování jednání při jejich nedosycenosti.3. Vznik závislostí a možnosti jejich korekce ve školském prostředí.4. Tvorba osobního příběhu žáka, studenta, jeho deskripce pedagogickým pracovníkem.5. Aktuální vzory a životní styly mládeže.6. Vedení dialogu s verbálně agresivním dítětem, rodičem.7. Motivace nemotivovaného studenta, žáka.8. Možnosti zjišťování vztahu k vyučovanému předmětu a jeho korekce.9. Možnosti zjišťování negativních jevů a práce s konkrétním jedincem.10. Tvorba pravidel mezi pedagogem a žáky v konkrétní situaci.11. Limity a sankce - možnosti vyšetřování incidentu.12. Řešení krizových situací ve výuce.13. Deformace životních postojů způsobované povoláním v pedagogické praxi a jejich korekce.

Získané způsobilosti

Dokáže analyzovat vzniklé pedagogické situace z psychologického pohledu. Provádí deskripce stereotypů jejichž důsledkem je závadové chování. Rozvíjí schopnosti dětí a dospívajících, recipročně uchopovat a reflektovat své vlastní chování a jednání. Upevňuje schopnosti dětí a dospívajících orientovat se v zátěžových situacích při výchovném procesu a zvládat jejich tlak.

Literatura

Šimíčková-Čížková, J. Kompendium obecné a vývojové psychologie (distanční text). Ostrava : OU, 2004. PETTY, G. Moderní vyučování. Praha : Portál, 2008. ISBN 978-80-7367-427-4.Čáp, J., Mareš, J. Psychologie pro učitele. Praha : Portál, 2007. FONTANA, D. Psychologie ve školní praxi. Praha: Portál, 2003. ISBN 80-7178-626-8.Sprinthall, R. C., Sprinthall, N. A. , Oja, S.N. Educational Psychology: A Developmental Approach. McGraw-Hill, 1998. ISBN 9780070605763.Provazník, K. Hygiena školní práce. Praha : Avicenum, 1991. KUSÁK, P., DAŘÍLEK, P. Pedagogická psychologie. Olomouc: UP, 2002. ISBN 80-244-0294-7.Svoboda, J. Praxe učitelů základních škol v prevenci sociopatologických jevů. Ostrava : PdF OU, 2005. ISBN 80-7368-073-4.Vágnerová, M. Psychologie problémového dítěte školního věku. Praha, 2001. ISBN 80-7184-488-8.Smékalová, E. a kol. Studijní texty pro metodiky prevence sociálně patlogických jevů. Olomouc, 2007. ISBN 80-7326-118-2.

Požadavky

- Přímá výuka probíhá v rozsahu 6 hodin formou seznámení s teoretickým i praktickým obsahem daného předmětu. Nepřímá výuka v rozsahu 20 hodin obnáší samostudium literatury uvedené v seznamu základní literatury k danému sylabu. Jedná se zejména o distanční oporu: ŠIMÍČKOVÁ-ČÍŽKOVÁ, J. Kompendium sociální a pedagogické psychologie. 1. vyd. Ostrava : PdF OU, 2004. 94 s. ISBN 80-7042-365-X. Samostudium obnáší i studium dalších doporučených pramenů v rámci přípravy na zkoušku. Kontrola naplnění samostudia je provedena zkoušením v rámci běžného zkouškového Student také vypracuje seminární práci v rozsahu jejíž podstatnou část bude ústně prezentovat na semináři nejpozději v posledním výukovém týdnu. Téma bude zadáno po dohodě s vyučujícím, na zahajovacím semináři. Pro vypracování textu je zapotřebí využít alespoň dvě monografie především z doporučujících literárních pramenů v rámci sylabu.- Student dále vypracuje praktickou kazuistiku na základě zadání pedagoga a bude umět navrhnout řešení zjištěného problému z hlediska pedagogické psychologie.- kombinovaná zkouška

Garant

doc. PhDr. Jitka Šimíčková-Čížková, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Jitka Šimíčková-Čížková, CSc.doc. PhDr. Jitka Šimíčková-Čížková, CSc.