Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy krizové intervence (KPE / ZA2KI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / ZA2KI - Základy krizové intervence, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Krize - vznik a jejich význam.2. Průběh krize: prahové krize, vývojová krizová období.3. Neurofyziologické stavy, závislosti na průběhu krize.4. Trauma, posttraumatické reakce.5. Posttraumatická stresová porucha, alfa a beta reagování.6. Zóny a reagování v jejich průběhu.7. Reakce na krizové stavy u dětí.8. Rekace na krizové stavy u dospělých.9. Defekty v základních sociálních potřebách a jejich důsledky.10. Řešení v akutních krizových stavech u dětí.11. Řešení v akutních krizových stavech u dospělých.12. Krizové intervence v kompetenci učitele.13. Informace o kraniosakrálních masážích, smysl a možnosti práce s tělem u dětí a dospělých.

Získané způsobilosti

- bude informován o smyslu krizových stavů a vyvedení jedince z krize- minimalizace retraumatizace po krizových stavech- bude znát kompetence v deskripci a možném průběhu nápravy v krizových a pokrizových stavech

Literatura

KASTOVÁ, V. Krize a tvořivý přístup k ní. 1. vyd., Praha : Portál, 168 s.,ISBN 80 - 7178 - 365 - X., 2000. VODÁCKOVÁ, D. Krizová intervence: krize v živote člověka : formy krizové pomoci a služeb. Praha : Portál, 2002. ŠPATENKOVÁ, N. Krizová intervence pro praxi. Praha : Grada, 2008. BAŠTECKÁ, B., A KOL. Terénní krizová práce. Praha : Grada, 2005. Říčan, P. Cesta životem. Praha : Portál, 2004. BAŠTECKÁ A KOL. KLINICKÁ PSYCHOLOGIE V PRAXI. Portál : Praha, 2003. COLOROSO, B. Krizové situace v rodině: jak pomoci dětem překonat smrt blízkého člověka, nemoc, rozvod a traumata adopce. Praha : Ikar, 2008. ISBN 978-80-249-1027-7.Klimeš, J. Partneři a rozchody. Praha : Portál, 2008. Vizinová, D., Preiss, M. Psychické trauma a jeho terapie. Praha : Portál, 1999. Vybíral, Z. Psychologie lidské komunikace. Praha, 2000. Vágnerová, M. Psychopatologie pro pomáhající profese. Praha : Portál, 2004. ISBN 80-7178-802-3.Praško, J. a kol. Stop traumatickým vzpomínkám. Praha : Portál, 2003. KNOPPOVÁ, A. A KOL. Telefonická krizová intervence. Praha : Remedium, 1999.

Požadavky

Seminární práce, kazuistika.Ústní zkouška.Předmět lze absolvovat během zahraničního studijního pobytu za následujících podmínek:1. Osobní konzultace s vyučujícím před odjezdem na zahraniční studijní pobyt.2. Úspěšné absolvování předmětu v zahraničí, jehož obsah odpovídá obsahu (probíraným okruhům látky) daného předmětu.3. Bezprostředně po návratu předložení sylabu absolvovaného předmětu a získaného hodnocení vyučujícímu.

Garant

PhDr. Jan Svoboda

Vyučující

PhDr. Jan Svoboda