Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika 2 (KPV / 2DID2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPV / 2DID2 - Didaktika 2, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Přednáška: Plánování učiva , konstrukce učiva , mezipředmětové vazby.2. Přednáška: Vymezování vzdělávacích cílů, taxonomie úloh.3. Přednáška: Etapy vytváření motorických dovedností. Změny v činnostech žáků v průběhu vytváření jejich senzomotorických dovedností.4. Přednáška: Materiální didaktické prostředky a jejich funkce ve vyučování.5. Přednáška: Poznatky, znalosti, vědomosti, učení a jeho fáze, korekce v učebním procesu6. Přednáška: Vyučovací metody a jejich uplatnění v jednotlivých etapách vyučování.l. Cvičení: Seznámení s pedagogickou dokumentaci, didaktická analýza tématických celků a obsahu učiva 8.a 9. roč. Stanovení úkolů jednotlivým studentům s cílem jejich didaktického zpracování a praktického předvedení. Určení obsahového zaměření učební pomůcky pro technickou výchovu .2. - 5. Cvičení : Praktické předvedení vedení výuky jednotlivými studenty, rozbor, hodnocení a návrhy na zdokonalení.6. Cvičení : Prezentace učební pomůcky s popisem jejího funkčního a didaktického zpracování.

Získané způsobilosti

- znalost odborné technické terminologie,- znalost pedagogické terminologie,- znalost bezpečnostních norem a hygieny,- dovednost číst technickou dokumentaci,- schopnost využívat základní technologické operace,- kompetence tvořivě pracovat - analyzovat - řešit problémy,- kompetence technologické,- znalost fyzikálních a technologických vlastností materiálů

Literatura

Mošna, F. Didaktika technické výchovy. Praha, 1992. Turek, I. Didaktika technických predmetov. Bratislava, 1990. Pařízek, V. Obsah vyučování. Praha, 1998. Kolektiv. Praktické činnosti - Práce s počítačem pro 6. - 9. ZŠ. Praha, 1997. Lokšová, I., Lokša, J. Tvořivé vyučování. Praha, 2003. ISBN 80-247-0374-2.Černochová, J. a kol. Využití počítače při vyučování. Praha, 1998. Jeřábek, J. a kol. Vzdělávací program Základní škola. Praha, 1996. Štech, S., Kučera, M. Alternativní didaktické postupy. Praha, 1991. Lerner, I. J. Didaktické základy metod výuky. Praha, 1986. Maňák, J. Nárys didaktiky. Brno, 1990. Škára, I. Úvod do teorie technického vzdělávání a technické výchovy žáků. Brno, 1993.

Požadavky

80% úspěšnost v písemném testu před ústní zkouškou. Správné odpovědi na 2 ze 3 zvolených otázek.Zpracování vzorových písemných příprav na jednotlivé výstupy.Účelné a funkční zpracování učební pomůcky.Hodnocení:100-91 bodů výborně90-71 bodů velmi dobře70-51 dobře50-0 bodů nevyhověl

Garant

Mgr. Václav Tvarůžka, Ph.D.

Vyučující

PaedDr. Jan Šubert, Ph.D.Mgr. Václav Tvarůžka, Ph.D.PaedDr. Jan Šubert, Ph.D.Mgr. Václav Tvarůžka, Ph.D.