Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny techniky (KPV / 3DTEC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPV / 3DTEC - Dějiny techniky, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvodní přednáška. Historie planety Země, podmínky vzniku života, počátky osídlení člověkem. Periodizace dějin techniky.2. Doba kamenná. Nejstarší techniky paleolitického období, obrábění kamene, štípaná industrie, využívání jiných přírodních surovin. Ovládnutí ohně.Přední Východ - kolébka civilizace. Egypt a Mezopotámie. Indie a Čína.3. 5. - 4. tis. př.n.l. Počátky produktivního hospodářství neolitických skupin, Keramika.3. tis. př.n.l. Objev metalurgie, nástup doby bronzové. Práce s kovem, obrábění a tváření mědi a jejich slitin. Zlato a předměty umělecké úrovně.4. 2. tis. př.n.l. Železo. Techniky chetitských kovářů - první oceli. Zánik chetitské říše a pronikání tajemství výroby železa do světa. Řekové, Římané.5. Řecko - římská kultura. Zrození vědy v řecké antice, meze římských technických možností. Odkaz antické civilizace. Před kolumbijské civilizace v Americe.6. Středověká stagnace v technice a vědách a nové impulsy z východu. Univerzity jako nová centra vědeckého poznávání světa.7. Technické pokroky v mořeplavbě a velké geografické objevy. Počátky kolonialismu, střet různě technicky vyspělých civilizací. Objev Nového světa, zrození euroamerické civilizace.8. Koperníkovská vědecko - myšlenková revoluce, nástup vědeckého experimentu, emancipace vědy. Počátky nových velkých objevů v elektřině a stavbě hmoty.9. Nástup průmyslové a vědecko - technické revoluce jako důsledek velkých technických objevů. Využívání energie fosilních paliv, parní stroj. Zneužití technického pokroku ve vojenství. Vyvrcholení lokálních konfliktů v první světovou válku.10. Urychlení rozvoje vědy a techniky v meziválečném období a v období druhé světové války (jaderné zbraně), rozdělení světa a studená válka a odraz v technických objevech.11. Objev tranzistoru a zrod kybernetiky, jako nového oboru. Prudký nástup elektroniky ve všech technických oborech. Počítače a jejich vliv na moderní společnost.12. Moderní informační technologie a jejich současné možnosti a dopady, perspektivy informačních technologií, nanotechnologie.13. Současné civilizační problémy, jejich možná technická řešení, globalismus

Získané způsobilosti

Student bude způsobily orientovat se v časové ose významných technických vynálezů, vést diskuzi o technickém pokroku a jeho dopadech na vývoj společnosti.

Literatura

Beazley, M. Co dokážou stroje. Praha, 1987. Dluhoš, J., Vala, M. Vybrané kapitoly z dějin techniky. Ostrava, 1996. Wiener, N. Kybernetika a společnost. Praha: NČAV, 1963. Bober, J. Laureáti Nobelovy ceny. Bratislava, 1971. Bernal, J. K. Věda v dějinách I a II. Praha, 1960.

Požadavky

Požadavky: Aktivní účast na seminářích a splnění jednoho úkolu na vybrané téma ústní či písemnou formou - vypracování seminární práce.Hodnocení:100-51 bodů započteno50-0 bodů nezapočteno

Garant

Mgr. Václav Tvarůžka, Ph.D.