Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Elektrická měření (KPV / 3EMEV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPV / 3EMEV - Elektrická měření, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvodní cvičení. Měření jako součást vědeckého experimentu a zdroje nových relevantních informací ve vědeckém poznávání světa. Měření jako zdroj objektivních informaci o stavu systému nebo procesu. Seznámení se ze základními pojmy.2. Fyzikální veličiny a jednotky, měrové soustavy, mezinárodní soustava SI. Neurčitost měření a chyby měření. Teorie elementárních chyb.3. Příprava experimentu a měření. Metody a principy měření. Početní a grafické zpracování výsledků měření. Základní elektrické měřící přístroje a elektrická měření.4. Realizace měření. Přístrojové vybavení pro realizaci elektrických měření. Moderní měřící přístroje a jejich obvody.5. Měření neelektrických veličin elektrickými metodami - převodníky fyzikálních veličin. Principy převodu a rozdělení snímačů - odporové, indukční, kapacitní6. Odporové snímače. Snímače polohy, snímače deformace (tenzometrické), snímače teploty (kovové, polovodičové), snímače světelného záření.7. Kapacitní snímače. Vlastnosti kapacitních snímačů. Použití snímačů a zapojení měřících a vyhodnocovacích obvodů kapacitních snímačů.8. Indukční snímače. Vlastnosti indukčních snímačů. Použití snímačů a zapojení měřících a vyhodnocovacích obvodů indukčních snímačů.9. Piezoelektrické snímače. Vlastnosti piezoelektrických snímačů. Použití snímačů a zapojení měřících a vyhodnocovacích obvodů piezoelektrických snímačů.10. Termoelektrické snímače. Princip měření s využitím Seebecova a Peltierova jevu. Vlastnosti piezoelektrických snímačů. Použití a zapojení měřících obvodů.11. Integrované polovodičové (smart) senzory a návaznosti na mikroprocesory.12. Počítačem podporovaná měření CAM. Měřící systémy s PC.13. Zpracování měření.

Získané způsobilosti

Student bude způsobily orientovat se v základních teoretických a vybraných praktických znalostech měřící techniky se zaměřením do oblasti automatizační techniky

Literatura

Haasz, V., Sedláček, M. Elektrická měření - přístroje a metody. Praha, 2003. ISBN 80-01-02761-7.Matyáš, V., Zehnula, K., Pala, J. Malá encyklopedie elektrotechniky. Měřící technika. Praha, 1983. Hrbáček, J. Mikrořadiče PIC 16CXX vývojový kit PICTART. Praha, 1998. ISBN 80-901984-0-6.Zehnula, K. Snímače neelektrických veličin. Praha, 1977. Kříž, R., Vávra, P. Strojírenská příručka, svazek 2D. Praha, 1993. ISBN 80-85827-00-X.Wiener, N. Kybernetika a společnost. Praha: NČAV, 1963. Berka, K. Měření, pojmy, teorie, problémy. Praha, 1977. Fajt, V., Jakl, M. Přesná měření elektrických veličin. Praha, 1979. Zehnula, K. Převodníky fyzikálních veličin. Brno, 1985. Mikošek, M., Sýkora, V. Technické praktikum z elektrotechniky a elektroniky. Ostrava, 1993.

Požadavky

Aktivní účast na cvičeních a odevzdání všech zpracovaných výsledků z praktických měření.Hodnocení:100-51 bodů započteno50-0 bodů nezapočteno

Garant

doc. Ing. Ladislav Rudolf, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Ladislav Rudolf, Ph.D.