Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Technická mechanika (KPV / 3MECH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPV / 3MECH - Technická mechanika, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Charakteristika statiky, axiomy statiky, výslednice sil o společném působišti, rozklad sil v rovině ve složky.Výslednice a podmínky rovnováhy obecné soustavy sil v rovině.Výslednice a rovnováha soustavy rovnoběžných sil. Náhrada silových soustav.2. Statický moment síly, důkaz momentové věty. Silová dvojice a její vektor. Současné působení síly a silové dvojice. Těžiště - obecná charakteristika.3. Těžiště čar a plošných útvarů. Vazby a statická určitost hmotných útvarů v rovině, stupeň volnosti, druhy vazeb, odvození reakcí. Prutové rovinné soustavy a náznak jejich řešení.4. Smykové tření za klidu a pohybu, tření na vodorovné rovině. Smykové tření na nakloněné rovině. Smykové tření v klínové drážce.5. Vláknové tření. Odpor tuhosti lan. Čepové tření u radiálních a axiálních čepů. Valivé tření.6. Stabilita těles, statické a dynamické kriterium stability.7. Druhy namáhání a napětí v nauce o pružnosti a pevnosti. Hookeův zákon pro prostý tah a tlak. Tahová trhací zkouška a její vyhodnocení.8. Zkouška tlakem. Napětí vzniklé teplem. Změna objemu těles při zatížení .9. Namáhání ohybem, odvození základní pevnostní rovnice. Deformace nosníků při namáhání ohybem - odvození základních vztahů. Kvadratické momenty, průřezové momenty setrvačnosti. Steinerova věta.10. Namáhání smykem, výpočtová rovnice, střih. Měrný tlak.11. Namáhání krutem, odvození pevnostní rovnice. Druhy a charakteristika pružin, příklady.12. Pevnost ve vzpěru.13. Druhy cyklického namáhání. Zkouška únavy a její vyhodnocení. Smithův diagram. Složená namáhání. Charakteristika a odvození napětí při jednoosém a dvouosém namáhání. Mohrova kružnice napětí..

Získané způsobilosti

Student získá:Schopnost orientovat se v terminologii předmětů statika a pružnost a pevnostVolit správné postupy při skládání a rozkladu sil v silových soustaváchSamostatně řešit zadaný úkol v oblasti silových soustav, poznatky o těžišti plochZnalosti o tření a jeho aplikacíchSchopnost vysvětlit problematiku sil na příkladech z praxePoznatky z pružnosti a pevnosti ve vztahu k jednoduchým strojním součástemSchopnost navrhnout a posoudit pevnostní návrh nosníku Navrhnout rozměry hřídele z hlediska pevnosti a deformaceOvěřit odolnost při zatížení vzpěrem v oblasti pružného a nepružného vzpěru

Literatura

Hofírek, M. Mechanika - statika. Praha, 1998. ISBN 80-7200-213-7.Mošna, F., Boučková, V. Principy a systémy v technice. Praha, 1983. Stejskal, V., Kuliš, Z. Mechanika - učebnice pro SPŠ nestrojnické. Praha, 1996. Kříž, R., Vávra, P. Strojírenská příručka. 2D, 2E, 2F. Praha, 1994. Leinveber, J., Vávra, P. Strojnické tabulky. Praha, 2003. ISBN 80-86490-74-2.Mičkal, K. Technická mechanika. Praha, 1997. ISBN 80-86073-06-8.

Požadavky

Aktivní účast ve cvičeních, zpracování semestrální práce ze statiky.Zkouška se skládá z písemné a ústní části. V písemné části zkoušky musí prokázat schopnost aplikace probírané látky na početních příkladech řešení silových náhrad v rovině a na návrhu jednoduchých strojních součástí, v ústní části prokázat znalosti dané problematiky v rozsahu uvedeném v přehledu probírané látky. Úspěšnost písemné zkoušky - získání 67% z celkového možného počtu bodů Předmět lze studovat po dohodě s vyučující, v případě neřešitelných rozvrhových kolizí, distančním způsobem, studijní materiály pro Pružnost a pevnost jsou k dispozici na webu OU. Pro studenty vyjíždějící do zahraničí na individuální studijní pobyt budou pravidla stanovena individuálně. V případě absolvování předmětů statika a pružnost a pevnost v zahraničí, může být předmět uznán, odpovídá-li počet kreditů. Hodnocení:100-91 bodů výborně90-71 bodů velmi dobře70-51 dobře50-0 bodů nevyhověl

Garant

doc. Ing. Berta Rychlíková, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Berta Rychlíková, CSc.doc. Ing. Berta Rychlíková, CSc.