Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Materiály a technologie 1 (KPV / 3MTE1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPV / 3MTE1 - Materiály a technologie 1, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. přednáška: Úvod, organizace, kritéria. Historie, stavba a struktura makromolekulárních látek. Surovinová základna plastů - vývojové trendy.Rozdělení a příprava plastů. Plasty na bázi přírodních látek.1. cvičení Fenoplasty, aminoplasty, polyethylén, polyprophylén.Kompozitní materiály.2. přednáška: Polystyren, polyvinylacetát, PVC, fluoroplasty, PMMA, polyamidy a lineární uretany. Polykarbonáty, polyestry, epoxidové pryskyřice.2. cvičení: Identifikace plastů. Nátěrové hmoty a jejich aplikace.Lepidla a lepení.3. přednáška: Elastomery - kaučuky - silikony. Principy zpracování a obrábění plastů.3. cvičení: Recyklace plastů.4. přednáška: Význam dřeva, rozšíření dřevin, funkce lesa, lesní hospodářství, tvorbě a ochrana životního prostředí. Stavba, funkce a vzhled vegetativních orgánů dřevin. Mikrostruktura dřeva, základní typy dřevních buněk, druhy buněčných pletiv, anatomická stavba jehličnanů a listnáčů. Makrostruktura dřeva, přehled stavebních prvků a jejich uspořádání, řezy dřev, druhy dřev a jejich použití.4.cvičení: Zjišťování a vyhodnocování mikrostruktury dřeva - laboratorní práce.Identifikace dřeva dle makrostrukturních znaků - laboratorní práce.5. přednáška: Růst a fyziologie dřeva, činnost kambia, tvorba jarního a letního dřeva. Chemické složení dřeva, celulóza, hemicelulóza, lignin. Průvodní látky ve dřevě, chemické zpracování dřeva. Hmyz a houby poškozující dřevo. Vady dřeva - ochrana dřeva.5. cvičení: Mechanické vlastnosti dřeva - laboratorní práce.Tepelná vodivost dřeva - laboratorní práce.6. přednáška: Fyzikální a mechanické vlastnosti dřeva. Umělé a přirozené sušení. Výroba řeziva, dýhy, překližky, konstrukční materiály. Aglomerované materiály na bázi dřeva, využívání odpadu.6. cvičení: Bobtnání dřeva - laboratorní práce.Měření vlhkosti dřeva - laboratorní práce.

Získané způsobilosti

tudent je schopen: porozumět a popsat výrobu,strukturu,vlastnosti a použití dřeva,plastů,kompozitních a vybraných nekovových materiálů - obsluhovat laboratorní techniku - experimentovat podle návodu a zjištěné výsledky prezentovat formou protokolu - kriticky hodnotit vliv techniky na člověka a ŽP.

Literatura

VANĚK,V. Člověk a svět práce-Poznáváme plasty. PdF OU Ostrava, 2006. Dluhoš, J. Materiály a technologie. Ostrava, 1998. VAŇKOVÁ,H.-VANĚK,V. Materiály pro učitele primárního vzdělávání. PdF OU OSTRAVA, 2004. Vaněk, V., Vaňková, H. Technické materiály. Ostrava, 1991. Kolektiv. Dřevařská příručka. Praha, 1989. Kadleček, F. Materiály. Praha, 1980. Raab, J. Materiály a člověk. Ecyklopedický dům Praha, 1999.

Požadavky

Pro studenty kteří absolvují zahraniční studijní pobyt lze individuálně stanovit kriteria pro splnění předepsaných požadavků.Hodnocení:100-91 bodů výborně90-71 bodů velmi dobře70-51 dobře50-0 bodů nevyhověl

Garant

Mgr. Václav Tvarůžka, Ph.D.

Vyučující

PaedDr. Vladimír Vaněk, CSc.Mgr. Václav Tvarůžka, Ph.D.PaedDr. Vladimír Vaněk, CSc.