Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Technologická praktika 1 (KPV / 3PRK1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPV / 3PRK1 - Technologická praktika 1, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Zásady organizace výuky, nákupů, inventarizace, skladování nářadí a materiálů, kulturní a bezpečné práce2. Měření as orýsování materiálů, práce s technickou dokumentací3. Ruční a strojní pily, nácvik řezání, obsluha, seřízení a údržba4. Hoblíky, srovnávací a tloušťkovací frézky, nácvik hoblování, obsluha seřízení a údržba5. Dláta, dlabací stroje, nácvik dlabání, obsluha seřízení a údržba6. Ruční a strojní vrtání, nácvik dovedností, obsluha seřízení a údržba7. Spojování materiálů, spoje rozebíratelné, nerozebíratelné, typy vazeb, lepení - zásady, nácvik dovedností8. Povrchová úprava materiálů, přípravné práce, způsoby úprav, zásady, nácvik dovedností9. Specifické způsoby zpracování plastů, zásady, nácvik dovedností10. Pomocné prostředky a materiály, zásady a využití1.-2. Cvičení: Práce s papírem a vlnitou lepenkou, vytváření jednoduchých papírových modelů.3.-4. Cvičení: Konstrukce modelů z papíru a dřevěných nosníků.5.- 8. Cvičení : Základní řezbářské dovednosti a jejich uplatnění při tvorbě dřevěné loutky.9.- 10.Cvičení : Práce s dýhou, řezání, sestavování a lepení dýhy, jednoduchá intarsie.11.-12.Cvičení: Zpracování modelovací hmoty. Práce s moduritem, modelování hlavy maňáska.13. Cvičení : Závěrečné hodnocení, zápočet.

Získané způsobilosti

student získá:základní dovednosti potřebné k ručnímu a strojnímu obrábění dřeva a plastůje schopen udržovat a seřizovat nástroje k ručnímu obrábění dřeva a plastůje schopen dodržovat zásady bezpečné práce a hygienyje schopen pracovat s technickou dokumentací

Literatura

Hájek, V. Pracujeme s drevom. Praha, 1990. ISBN 80-05-00327-X.Szász, T. Pracujeme se dřevem jen s dobrými nástroji. Praha, 1991. ISBN 80-03-0023-0.Vaňková, H., Vaněk, V. Technické materiály. Ostrava, 1991. Krušpán, I. Technická zájmová tvorivá činnost. Zvolen, 1986. Nutsch,W. Příručka pro truhláře. Praha, Sobotáles, 1999. KONVIČKA, J. Tvoříme z kovu. Praha : MF, 1981.

Požadavky

Aktivní účast na cvičeních. Zpracování technické dokumentace a pracovních postupů k jednotlivým námětům.Realizace pracovních námětů a osvojení základní poznatků, dovedností a návyků pro opracování dřeva a plastů na velmi dobré úrovni.Upozornění Pro studující v cizině v rámci Erasmu se podmínky a požadavky k udělení zápočtu a vykonání zkoušky nemění. Termín splnění úkolu lze však přizpůsobit reálným časovým možnostem jednotlivých studentů.Hodnocení:100-51 bodů započteno50-0 bodů nezapočteno

Garant

Mgr. Václav Tvarůžka, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Václav Tvarůžka, Ph.D.PaedDr. Vladimír Vaněk, CSc.