Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Průmyslové technologie (KPV / 3RUTE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPV / 3RUTE - Průmyslové technologie, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vlastnosti a výroba vybraných slitin železa - oceli o vysoké pevnosti, korozivzdorné oceli, žáruvzdorné a žáropevné oceli.2. Vlastnosti, výroba a použití vybraných neželezných kovů. Netradiční aplikace neželezných kovů a jejich slitin.3. Technická keramika - výroba, druhy, použití. Možnosti ovlivnění vlastností oxidové a neoxidové keramiky.Slinuté karbidy a cermety.4. Jílové materiály a jejich využití v technice.5. Uhlík jako moderní technický materiál.6. Kompozity, vlákna, vláknové kompozity.7. Postupy zlepšování vlastností kovových materiálů. Zvyšování kvality ocelí tepelným a tepelně-mechanickým zpracováním.Přednášky jsou doplněny v následujícím týdnu cvičením k probranému tématu.

Získané způsobilosti

Znalost tepelného zpracování kovů ve vztahu k lepšímu využití kovových materiálů, schopnost porovnávat různé druhy materiálů z hlediska jejich uplatnění v praxi, umí vyjmenovat moderní materiály a techniky v oblasti vývojových materiálůumí vytvořit prezentaci na odborné téma

Literatura

Rychlíková, B. Materiály 2, webové stránky OU, katedra technické a pracovní výchovy. PTÁČEK, L. a kol. Nauka o materiálu I. Brno: Cern, 2003. ISBN 80-7204-283-1.PTÁČEK, L. a kol. Nauka o materiálu II. Brno: Cern, 2002. ISBN 80-7204-248-3.Lipa, Z. a kol. Priemyselné technologie a výrobné zariadenia. Slovenská technická univerzita, 2003. ISBN 80-227-1907-2.

Požadavky

Aktivní účast ve cvičeních. Zpracování seminární práce doplňující témata výuky - v rozsahu min 5 stran, ověření znalostí závěrečným testem (splnění nejméně 2/3 požadavků testu). Studentům studujícím v rámci ERASMU lze uznat obdobný předmět s min. 2 kredity, nebo musí splnit podmínky seminární práce a vykonat závěrečný test.Hodnocení:100-51 bodů započteno50-0 bodů nezapočteno

Garant

doc. Ing. Berta Rychlíková, CSc.

Vyučující

Ing. Pavel Dostál, Ph.D.doc. Ing. Berta Rychlíková, CSc.Ing. Pavel Dostál, Ph.D.doc. Ing. Berta Rychlíková, CSc.