Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Technologická praktika 2 (KPV / 55EP2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPV / 55EP2 - Technologická praktika 2, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.-2. Úvod do komplexní problematiky - poučení o bezpečnosti práce a hygienických předpisech, seznámení s odbornou učebnou.3.-4. Konstrukční činnost a její přínos pro rozvoj dítěte v předškolním věku. Druhy vhodných stavebnic a stavebnicových prvků z různých materiálů. Pracovní náměty - realizace statických i kinetických konstrukčních modelů podle návodu i vlastních představ studentů.5.-6. Dřevo - technologie zpracování dřeva, druhy a charakteristické vlastnosti dřeva, využití v praktickém životě. Ruční obrábění dřeva, nástroje a pomůcky. Pracovní náměty.7.-8. Kovy - technologie zpracování kovů, druhy a charakteristické vlastnosti kovů a slitin, využití v praxi. Technologie ručního obrábění kovu, nástroje a pomůcky. Pracovní náměty.9.-10. Kombinované materiály - příklady užití a zpracování různých druhů materiálů ve vzájemných kombinacích, např. papírenských, textilních, modelovacích, včetně běžných druhů plastů. Pracovní náměty.11.-12. Přírodní materiály a jejich užití v lidových řemeslných tradicích. Pracovní náměty.

Získané způsobilosti

˘ prakticky ovládá základní pracovní dovedností a návyky s ručními nástroji, pomůckami a materiály˘ zná a používá komplex teoretických poznatků z oblasti světa práce a techniky v návaznosti na realizované praktické činnosti˘ používá odborné pojmy z oblasti práce a techniky a dokáže je vysvětlit˘ je schopen rozvíjet vlastní tvůrčí potenciál v oblasti konstrukčně technického myšlení a flexibilně řešit technické problémy ˘ dovede navrhovat, plánovat a realizovat jednoduché funkční užitkové předměty ve vztahu k potřebám, zájmům a celostnímu rozvoji mladších žáků˘ dovede pozorovat a zkoumat běžné materiály a charakterizovat jejich vlastnosti, ˘ dovede správně pojmenovat a používat ruční nástroje ˘ je schopen graficky komunikovat, číst technické nákresy a používat k vyjádření svých představ různá média˘ je způsobilý aktivně spolupracovat v týmu a zajistit bezpečnost práce a úklid pracovního místa˘ dovede přehledně dokumentovat průběh jednotlivých lekcí ˘ samostatně navrhuje a realizuje vzorník dřevěných, kovových a plastových materiálů, jako didaktickou učební pomůcku

Literatura

RVP.cz - portál rámcových vzdělávacích programů. VAŇKOVÁ ,H.,VANĚK,V.:. Technické materiály pro učitelstí 1.st.ZŠ. Pdf Ostrava, 1991. ISBN 80-7042-042.Tvarůžka, V. Technologie dřeva pro studenty učitelství základní školy. Ostravská univerzita, 2013. ISBN 978-80-7464-376-7.REID,S. Vynálezy a objevy. Ostrava, Blesk, 1994. ISBN 80-85606-52-6.MACAULAY, D. Mamutí kniha techniky. Praha : Slovart, 1996. ISBN 80-85871-78-5.

Požadavky

Pravidelná účast ve výuce, samostatně navrhnout námět pro výuku Praktických činností a prakticky realizovat v daném materiálu jednoduché funkční předměty a konstrukční modely, graficky přehledně dokumentovat jednotlivé pracovní postupy, vytvořit vzorníky materiálů jako názornou učební pomůcku pro mladší děti.Studenti studující v zahraničním pobytu Erasmus zápočet získají na základě předložení vzorníku materiálů, vlastní autorské dokumentace pracovního postupu pracovního námětu v prezentačním programu a konzultace s vyučujícím.Hodnocení:100-51 bodů započteno50-0 bodů nezapočteno

Garant

Mgr. Václav Tvarůžka, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Václav Tvarůžka, Ph.D.