Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Školské právo, bezpeč. a ochrana člověka (KPV / 55PBO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPV / 55PBO - Školské právo, bezpeč. a ochrana člověka, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Právní základy státu, uvedení do právní terminologie, občan a občanství, občan a právo, systém práva, principy demokracie2. Uvedení do školské právní legislativy, Školský zákon, Zákon o pedagogických pracovnících, problematika lidských práv, Úmluva o právech dítěte3. Bezpečnost a ochrana obyvatelstva za mimořádných událostíÚvod do problematiky, vymezení pojmů, poslání a rámec ochrany obyvatelstva, strategické cíle a priority ochrany obyvatelstva, koncepce rozvoje a koncepce ochrany obyvatelstva, prevence rizik, zdravotní rizika, ochranné pracovní prostředky, pracovní úrazy, všeobecné požadavky bezpečnost práce v objektech škol.4. Ochrana člověka za mimořádných událostí, připravenost pracovníků veřejné správy, právnických a fyzických osob včetně školní mládeže, základní organizační a technická opatření ochrany obyvatelstva.5. První pomoc a traumatologický plán, traumatologický plán, zásady pro poskytnutí první pomoci po zásahu elektrickým proudem, umělé dýchání, nepřímá srdeční masáž, druhy umělého dýchání a stručný postup, zásady poskytnutí první pomoci při popálení, zásady poskytnutí první pomoci při krvácení, zásady poskytnutí první pomoci při jedy nebo zasažení chemickou látkou, doporučený obsah lékárničky.6 Požární ochrana, požární nebezpečí, dokumentace požární ochrany, případ postupu při vzniku požáru, ruční hasicí přístroje.7 Ochrana před úrazem elektrickou energií, definice vybraných pojmů z oblasti elektrické energie, rozdělení napětí dle prostorů, druhy ochran, ochrana před nebezpečným dotykem živých částí, Ochrana před nebezpečným dotykem neživých částí, vyhláška č. 50/1978 Sb..8 Bezpečnost ve školských zařízeníchLegislativa pro potřebu škol, tísňová volání, orientace v informačních zdrojích, rozbor možných příčin úrazů ve školském zařízení, podrobnosti o pracovních úrazech, jejich evidence, registrace a odškodňování, cesta do zaměstnání a zpět, stravování dospělých a žáků základních škol, lékařské ošetření žáků základních škol, evidence a registrace úrazů, pojištění zaměstnavatele, bezpečnost práce s počítači.

Získané způsobilosti

- základní znalost právní terminologie a legislativy v oblasti školství- znalost a orientace v problematice lidských práv, zejména práv dětí- schopnost orientace v pojmech z oblasti Bezpečnosti a ochrany obyvatelstva za mimořádných událostí- zvládat rizikové a mimořádné události z oblasti ochrany obyvatelstva- aplikovat zásady poskytnutí první pomoci- orientace v druzích hasicích přístrojů a jejich použití- znalost hlavních zásad ochrany před úrazem elektrickou energií- schopnost dodržovat hlavní zásady bezpečné práce - předcházet rizikovým situacím ve školském zařízení a také je zvládat

Literatura

ŠUBRT, B a KOL. Bezpečnost a ochrana zdraví při práci. ANAG, 2004. ISBN 80- 7263-172-.Rudolf, L. Bezpečnost a ochrana zdraví při práci. Ostrava: PdF, 2004. ISBN 80-7042-358-7.DANDOVÁ, E. Bezpečnost a ochrana zdraví při práci v otázkách a odpovědích. ASPI, 2004. ISBN 80-735-007-6.ŽILA, B., DORDA, S. Bezpečnostní předpisy pro činnost na elektrických zařízeních. ORBIS PICTUS, 1998. Koncepce ochrany obyvatelstva do roku 2020 s výhledem do roku 2030, materiál ministerstva vnitra, generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru. Praha, 2013. HELUS, Z. Dítě v osobnostním pojetí. Praha: Portál, 2004. ISBN 80-7178-888-8.

Požadavky

Účast na tutoriálechČetba odborné literaturyVyřešení modelové rizikové situace ve školském zařízeníVypracování semestrální práceAbsolvování zápočtového testuHodnocení:100-51 bodů započteno50-0 bodů nezapočteno

Garant

doc. Ing. Ladislav Rudolf, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Ladislav Rudolf, Ph.D.