Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Materiály a technologie v životě dítěte (KPV / 5ATED)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPV / 5ATED - Materiály a technologie v životě dítěte, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Pohled do světa materiálů a jejich technologií, stručný přehled a způsoby dělení materiálůPřírodní materiály (např. kámen, dřevo, korek, přírodní pletiva, keramické hlíny, kůže). Původ, charakteristika jednotlivých druhů, technologie a možnosti použití.Materiály z přírody přetvářené člověkem (např. papír, sklo, plasty, beton, textilie) Původ, výskyt, charakteristika jednotlivých druhů, technologie a možnosti použití.Pozorování a experimenty s vybranými materiály jako výchozí aktivity žáků směřující k základům elementární vědecko výzkumné činnosti.Hry a smyslová cvičení s materiály jako prostředek smyslového rozvoje žáků a jejich estetického vnímání.Kritéria výběru vhodných pracovních námětů směřujících k rozvoji kreativních schopnosti, konstrukčně technického myšlení, představivosti mladších žáků.Realizace jednoduchých technologických postupů užívaných při zpracování materiálu ( např. tkaní, plstění, způsoby barvení materiálů,odlévání aj.).Materiály ve vztahu k životnímu prostředí. Jejich vznik, spotřeba, zánik a možnost recyklace. Přírodní materiály jako inspirace pro vývoj nových materiálů z hlediska bioniky.

Získané způsobilosti

˘ zná hlavní druhy a technologie výroby běžných přírodních a technických materiálů, dovede je identifikovat podle charakteristických znaků, vlastností a správně pojmenovat˘ je schopen hledat, doplňovat a řadit informace o materiálech podle předem daných kritérií a ve formě tzv. "příběhů" je přiblížit žákům ˘ zná repertoár způsobů, jak zprostředkovat žákům osobní zážitky s materiály (tvořivý pracovní proces, experimentace, hra s materiály, smyslová cvičení)˘ má přehled o vývoji nových materiálů, moderních technologiích a jejich aplikaci v domácnosti, dopravě, stavebnictví, energetice, zdravotnictví, komunikaci, zemědělství a dalších odvětvích˘ uvědomuje si přírodní původ všech materiálů, nutnost omezit čerpání přírodních zdrojů a potřebu hledat nové možnosti recyklace ˘ je schopen naplánovat a zajistit podmínky pro tvořivou pracovní činnost žáků analogickou s profesní činností designéra

Literatura

Raab, J. Materiály a člověk. Ecyklopedický dům Praha, 1999. Vaňková, H., Vaněk, V. Technické materiály. Ostrava: Ostravská univerzita, 2004. Gates, P. Věda a příroda. Prešov: Mladá léta, 95. ISBN 80-06-00710-1.

Požadavky

Studenti vytvoří písemnou dokumentaci k veškerým činnostem a technologickým postupům, které si osvojili při práci s různými druhy materiálů.Hodnocení:100-51 bodů započteno50-0 bodů nezapočteno

Garant

Mgr. Václav Tvarůžka, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Václav Tvarůžka, Ph.D.