Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Technologická praktika 1 (KPV / 5TEP1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPV / 5TEP1 - Technologická praktika 1, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.-2. Úvod do komplexní problematiky. Přehled tradičních i nových materiálů a technologií Jednoduché experimenty, smyslová cvičení a hry s materiály. Plánování, organizační zajištění podmínek pro bezpečný průběh dětských činností a kritéria správné volby pracovních námětů pro rozmanité pracovní aktivity předškolních dětí. Organizační zajištění prostorových, bezpečnostních a hygienických podmínek, vhodných materiálů, nástrojů a pomůcek v rámci mateřské školky.3.-4. Papírenské materiály - technologie, druhy, charakteristické vlastnosti a jejich využití v praxi. Technologický postup výroby ručního papíru. Srovnání s moderní papírenskou výrobou. Jednoduché technologické postupy dekorování papíru5.-6. Konstrukční činnosti - vytváření prostorových a funkčních modelů z vlnité lepenky. Pracovní techniky, nástroje a pomůcky při práci s papírem, kartonem a lepenkou. Pracovní námět - prostorový předmět z kartonu.7.-8. Textilní materiály - technologie, druhy, charakteristické vlastnosti, užití v praxi. Pracovní techniky, nástroje, pomůcky při práci s textiliemi. Technologické postupy při řemeslném vytváření textilií - různé techniky tkaníVýroba netkaných textilií plstěním z vlněného rouna9.-10. Modelovací materiály - původ, druhy a vlastnosti, způsoby zpracování a využití v praxi. Pracovní techniky, nástroje, pomůcky. Pracovní námět: keramická užitková nádoba11.-12. Zvykoslovné předměty v tradicích ročních dob kalendářního roku. Téma "u nás doma" příprava pokrmů, těst, zeleniny, obsluha domácích spotřebičů a stolování.

Získané způsobilosti

˘ prakticky ovládá základní pracovní dovedností s ručními nástroji a přírodními i technickými materiály˘ zná komplex teoretických poznatků z oblasti světa práce a techniky v návaznosti na praktickou činnost˘ používá odbornou terminologii a dovede objasnit základní technické pojmy ˘ je schopen rozvíjet vlastní tvůrčí potenciál v oblasti konstrukčně technického myšlení a flexibilně řešit elementární technické problémy v rámci tvořivé pracovní činnosti˘ dovede samostatně navrhovat, plánovat a realizovat jednoduché funkční užitkové předměty ve vztahu k potřebám, zájmům a celostnímu rozvoji mladších žáků˘ dovede pozorovat a zkoumat přírodní a technické materiály, správně určit jejich vlastnosti, zná využití v praxi˘ dovede bezpečně používat hlavní druhy ergonomicky vhodných ručních nástrojů, zná jejich názvy, konstrukci a funkci˘ je schopen graficky komunikovat tj. rozumět symbolům a číst jednoduchá technická schémata a nákresy a graficky znázornit vlastní představu ˘ dovede týmově spolupracovat, plánovat, organizovat, zajistit bezpečnost práce a úklid pracovního místa˘ dovede přesně dokumentovat průběh jednotlivých lekcí ˘ realizuje vzorníky papírenských a textilních materiálů, jako didaktickou učební pomůcku s univerzálním využitím ve školní praxi ˘ vytváří vlastní sbírku pracovních námětů

Literatura

PILLER,B. Malá encyklopedie textilních materiálů. Praha, 1978. DIXON,A. Papier. By HPV Bern, 1991. Kolektiv. Vzdělávací program Základní škola. Praha, 1998. ISBN 80-7168-595-X.Vaňková, H. Vaněk, V. Technické materiály pro učitelství 1. stupně ZŠ. Ostrava, 1991. ISBN 80-7042-042.

Požadavky

Aktivní účast ve výuce, samostatně navrhnout a prakticky realizovat jednoduché funkční předměty a modely, graficky přehledně dokumentovat pracovní postupy, vytvořit vzorníky běžných materiálů jako názornou učební pomůcku pro mladší děti.Studenti studující v zahraničním pobytu Erasmus zápočet získají na základě předložení vzorníku materiálů, vlastní autorské dokumentace pracovního postupu pracovního námětu v prezentačním programu a konzultace s vyučujícím.Hodnocení:100-51 bodů započteno50-0 bodů nezapočteno

Garant

Mgr. Václav Tvarůžka, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Veronika ŠvrčinováMgr. Václav Tvarůžka, Ph.D.