Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika odborných předmětů (KPV / BDIOB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPV / BDIOB - Didaktika odborných předmětů, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednáška: Význam a poslání didaktiky odborných předmětů. Organizační formy vyučování v odborných předmětech.Přednáška: Technické myšlení a jeho znaky, technická představivost a tvořivost. Fáze tvořivého procesu a jejich aplikace v odborných předmětech.Přednáška: Progresivní vyučovací metody a jejich specifické znaky a uplatnění ve výuce odborných předmětů.Přednáška: Didaktické zásady specificky využívané v odborných předmětech. Didaktické postupy při vytváření motorických dovednosti v odborném výcviku.Přednáška: Význam a poslání didaktiky odborných předmětů. Organizační formy vyučování v odborných předmětech.Přednáška: Technické myšlení a jeho znaky, technická představivost a tvořivost. Fáze tvořivého procesu a jejich aplikace v odborných předmětech.Přednáška: Progresivní vyučovací metody a jejich specifické znaky a uplatnění ve výuce odborných předmětů.Přednáška: Didaktické zásady specificky využívané v odborných předmětech. Didaktické postupy při vytváření motorických dovednosti v odborném výcviku.

Získané způsobilosti

Studenti získají způsobilost dobře se orientovat v didaktickému řešení vztahu teorie a praxe odborného vzdělávání.

Literatura

Turek, I. Didaktika technických predmetov. Bratislava, 1990. Kundratová, M., Turek, I. Kapitoly z inženýrskej pedagogiky. Bratislava: STU, 2001. DOSTÁL, P., TVARŮŽKA, V. CAD v přípravě učitelů odborných předmětů. Inovace přípravy učitelů odborných předmětů na SOŠ a SOU - Cesta k prosperitě a konkurenceschopnosti. Ostrava: OU, 2008. ISBN 978-80-7368-564-5.TVARŮŽKA, V., RUDOLF, L. Digitální vizuální klip jako prostředek pojmové a konceptuální prezentace učiva technologické edukaci. Modernizace vysokoškolské výuky technických předmětů II. Hradec Králové: Gaudeamus, 2008. ISBN 978-80-7041-154-4.Kyriacu, Ch. Klíčové dovednosti učitele. Praha: Portál, 1996. TVARŮŽKA, V. Učitel a vizuální komunikace v technické výchově. Nová role učitele - budoucnost učitelů ve světě práce v Moravskoslezském kraji. Ostrava: Ostravská univerzita v Ostravě, 2008. ISBN 978-80-7368-517-1.

Požadavky

Vypracování dvou seminárních prací na zadané téma v rozsahu 3 - 4 stran.Hodnocení:100-91 bodů výborně90-71 bodů velmi dobře70-51 dobře50-0 bodů nevyhověl

Garant

Mgr. Václav Tvarůžka, Ph.D.

Vyučující

PaedDr. Jan Šubert, Ph.D.Mgr. Václav Tvarůžka, Ph.D.