Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Materiály 1 (KPV / BMAT1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPV / BMAT1 - Materiály 1, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod, organizace, kritéria. Historie, stavba a struktura makromolekulárních látek. Rozdělení a příprava plastů. Plasty na bázi přírodních látek.Surovinová základna plastů - vývojové trendy.2. Fenoplasty, aminoplasty, polyethylén, polyprophylén.Kompozitní materiály.3. Polystyren, polyvinylacetát, PVC, fluoroplasty, PMMA, polyamidy a lineární uretany.Identifikace plastů.4. Polykarbonáty, polyestry, epoxidové pryskyřice.Lepidla a lepení.5. Elastomery - kaučuky - silikony.Nátěrové hmoty a jejich aplikace.6. Principy zpracování a obrábění plastů.Recyklace plastů.1.Význam dřeva, rozšíření dřevin, funkce lesa, lesní hospodářství, tvorbě a ochrana životního prostředí. Stavba, funkce a vzhled vegetativních orgánů dřevin.2.Mikrostruktura dřeva, základní typy dřevních buněk, druhy buněčných pletiv, anatomická stavba jehličnanů a listnáčů. Makrostruktura dřeva, přehled stavebních prvků a jejich uspořádání, řezy dřev, druhy dřev a jejich použití.3. Růst a fyziologie dřeva, činnost kambia, tvorba jarního a letního dřeva. Chemické složení dřeva, celulóza, hemicelulóza, lignin. Průvodní látky ve dřevě, chemické zpracování dřeva.4. Hmyz a houby poškozující dřevo. Vady dřeva - ochrana dřeva.5. Fyzikální a mechanické vlastnosti dřeva. Umělé a přirozené sušení.6. Výroba řeziva, dýhy, překližky, konstrukční materiály. Aglomerované materiály na bázi dřeva, využívání odpadu.

Získané způsobilosti

Student získá:je schopen porozumět a popsat výrobu,strukturu,,vlastnosti a použití, dřeva,plastů,kompozitních a vybraných nekovových materiálůje schopen kriticky hodnotit vlivy techniky na člověka a ŽPje schopen samostatně pracovat s distanční výukovou oporouje schopen písemně vypracovat seminární práce dle daných kriterií

Literatura

VANĚK,V. Člověk a svět práce-Poznáváme plasty. PdF OU Ostrava, 2006. CHMELAŘ,J. Dendrologie s ekologií lesních dřevin. VŠZ Brno, 1983. KOLEKTIV. Dřevařská příručka. SNTL Praha, 1988. Raab, J. Materiály a člověk. Ecyklopedický dům Praha, 1999. Dluhoš, J. Materiály a technologie. Ostrava, 1998. DLUHOŠ,J. Materiály a technologie. OU Pdf Ostrava, 1988. VANĚK,V. Materiály a technologie 1-dřevo. PdF OU Ostrava, 2004. VAŇKOVÁ,H.-VANĚK,V. Materiály pro učitele primárního vzdělávání. PdF OU OSTRAVA, 2004. FLEMR,V. Nové materiály. VŠCHP Praha, 1991. Nutsch, W. Příručka pro truhláře. Praha, Sobotáles, 1999. Vaňková, H., Vaněk, V. Technické materiály. Ostrava, 1991.

Požadavky

Zvládnutí učiva, vypracování seminárních prací. Základní znalosti výroby, vlastností a použití plastů a dřeva.Hodnocení:100-91 bodů výborně90-71 bodů velmi dobře70-51 dobře50-0 bodů nevyhověl

Garant

doc. Ing. Berta Rychlíková, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Berta Rychlíková, CSc.PaedDr. Vladimír Vaněk, CSc.