Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Materiály 2 (KPV / BMAT2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPV / BMAT2 - Materiály 2, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. blok výuky (4 hod.)Krystalická stavba kovů - tavení a krystalizace kovů a slitin, binární diagramy, homogenní a heterogenní krystalizace. Základní druhy mřížkových vad.Krystalizace slitin železa s uhlíkem, diagram Fe - Fe3C. Vliv prvků na vlastnosti oceli, značení ocelí dle ČSN, EN. Druhy a použití ocelí. Rozdělení a charakteristika litin.Neželezné kovy a jejich slitiny - kovy s nízkou teplotou tání, lehké kovy, KVZ, měď a její slitiny, těžkotavitelné kovy (Ti,Cr,V,Mo,W).Kovy v perspektivních materiálech - kovová skla, kompozity, slitiny s tvarovou pamětí. Nejdůležitější výrobky a postupy práškové metalurgie. Povrchové úpravy řezných destiček.Teorie tepelného zpracování kovů. IRA a ARA diagramy. Perlitická, bainitická a martenzitická přeměna austenitu. Kalení a popouštění podeutektoidních a nadeutektoidních ocelí. Žíhání ocelí a litin. Vytvrzování slitin neželezných kovů. Chemicko - tepelné a tepelně - mechanické zpracování ocelí.2. blok výuky (4 hod.)Obecná charakteristika základních postupů metalurgie. Žárovzdorné a pomocné materiály v hutnictví. Rudy železa a nejdůležitější postupy úpravy rud. Výroba surového železa, produkty vysoké pece, vliv na životní prostředí.Postupy získávání železa mimo vysokou pec - příklad přímé výroby a tavné redukce.Charakteristika hlavních postupů výroby oceli z hlediska vývoje technologií. Postupy mimopecní metalurgie, odlévání. Uklidněná a neuklidněná ocel. Základní postupy ve slévárenství, tavicí pece, jednorázové formy, odlévání. Zvláštní způsoby výroby odlitků.Chování kovů z hlediska korozní odolnosti. Druhy koroze, ochrana proti korozi. Vytváření kovových a keramických povlaků. Standardní postupy zkoušení mechanických vlastností kovů. Tahová trhací zkouška.Přehled a charakteristika zkoušek mechanických vlastností kovů s ohledem na reálné podmínky namáhání. Zkoušky technologických vlastností. Zkoušky tečení kovů. Nedestruktivní zkoušení kovů. Základy lomové mechaniky.

Získané způsobilosti

- orientace v oblasti kovů a jejich tepelného zpracování a použití- schopnost vytvořit samostatnou pomůcku pro výuku o kovových materiálech

Literatura

www.osu.czPTÁČEK, L. a kol. Nauka o materiálu I. Brno: Cern, 2003. ISBN 80-7204-283-1.RYCHLÍKOVÁ, B. Technologie kovů. Ostrava, 2004. ISBN 80-7042-103-7.FRISCHERZ,A. aj. Technologie zpracování kovů 1,2. Praha: SNTL, 1996.

Požadavky

Ústní zkouška - základní znalosti odpovídající požadavkům v přehledu probírané látky, schopnost aplikace poznatků v odborných předmětech na SOU.Hodnocení:100-91 bodů výborně90-71 bodů velmi dobře70-51 dobře50-0 bodů nevyhověl

Garant

doc. Ing. Berta Rychlíková, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Berta Rychlíková, CSc.