Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pružnost a pevnost (KPV / BPPPE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPV / BPPPE - Pružnost a pevnost, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. blok (6 hod.)Druhy namáhání a napětí v nauce o pružnosti a pevnosti. Hookeův zákon pro prostý tah a tlak. Tahová trhací zkouška a její vyhodnocení. Zkouška tlakem. Napětí vzniklé teplem. Poissonovo číslo a Poissonova konstanta. Změna objemu těles při zatížení.(výklad a procvičení na příkladech)2. blok (6 hod.)Namáhání ohybem, odvození základní pevnostní rovnice. Deformace nosníků při namáhání ohybem - odvození základních vztahů.Kvadratické momenty, průřezové momenty setrvačnosti. Steinerova věta. (Výklad a procvičení na příkladech)3. blok (6 hod.)Namáhání smykem, výpočtová rovnice, střih. Měrný tlak.Namáhání krutem, odvození základní pevnostní rovnice.Namáhání krutem, odvození rovnice pro úhel zkroucení.Druhy a charakteristika pružin, příklady. (Výklad a procvičení na příkladech)4. blok (6 hod.)Pevnost ve vzpěru. Druhy cyklického namáhání. Zkouška únavy a její vyhodnocení. Smithův diagram. Složená namáhání. Charakteristika a odvození napětí při jednoosém a dvouosém namáhání. Mohrova kružnice napětí. (Výklad a procvičení na příkladech)

Získané způsobilosti

- orientace v názvosloví a základech pružnosti a pevnosti- - navrhování základních strojních součástí

Literatura

MRŇÁK, L.aj. Mechanika- Pružnost a pevnost. Praha: SNTL, 1980. www.osu.czMičkal, K. Technická mechanika. Praha, 1997. ISBN 80-86073-06-8.Šejnoha, J., Bittnarová, J. Pružnost a pevnost. ČVUT Praha, 2003. ISBN 80-01-02709-0.Lenert, J. Pružnost a pevnost I. VŠB-TU Ostrava, 1996. ISBN 80-248-0113-2.Lenert, J. Pružnost a pevnost II. VŠB-TU Ostrava, 1998. ISBN 80-7078-572-1.

Požadavky

V písemné části zkoušky prokázat schopnost aplikace probírané látky na početních příkladech, tj. schopnost návrhů jednoduchých strojních součástí. V ústní části prokázat znalosti dané problematiky v rozsahu uvedeném v přehledu probírané látky.Hodnocení:100-91 bodů výborně90-71 bodů velmi dobře70-51 dobře50-0 bodů nevyhověl

Garant

doc. Ing. Berta Rychlíková, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Berta Rychlíková, CSc.