Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy BOZP ve školských zařízeních (KPV / CBOZP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPV / CBOZP - Základy BOZP ve školských zařízeních, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- BOZPúvod do problematiky, vymezení pojmů, prevence rizik, zdravotní rizika, ochranné pracovní prostředky, pracovní úrazy, všeobecné požadavky bezpečnost práce v objektech škol. Legislativa pro potřebu škol, tísňová volání, orientace v informačních zdrojích, rozbor možných příčin úrazů ve školském zařízení a v podmínkách mateřských škol, podrobnosti o pracovních úrazech, jejich evidence, registrace a odškodňování, cesta do zaměstnání a zpět, stravování dospělých a dětí předškolního věku, lékařské ošetření dospělých a dětí předškolního věku, evidence a registrace úrazů dospělých a dětí předškolního věku, pojištění zaměstnavatele, bezpečnost práce s počítači.- POŽÁRNÍ OCHRANAdokumentace požární ochrany, hoření, prevence před požárem, klasifikace požárů, zabezpečení objektu pro případ požáru, základní typy hasicích přístrojů, ruční hasicí přístroje, postup při likvidaci požáru, správné použití hasicího přístroje, modelové případy vzniku požárů ve školských objektech a navržení opatření pro likvidaci požáru. Evakuační plány v praxi MŠ, poplachové směrnice - jejich úloha, povinnosti učitelky ve vztahu k dětem, ředitelky ve vztahu k zaměstnancům.- BIOLOGIE DOROSTUanatomie a fyziologie lidského těla, vývojové zvláštnosti a poruchy, hygienické aspekty správného růstu, správná životospráva, biorytmy, režim dne- HYGIENAhygienické předpisy pro organizaci práce a učení mládeže, vybavení školního a pracovního prostředí- PRVNÍ POMOCzajišťování první pomoci při úrazu, traumatický plán, rozdělení a schéma první pomoci, model vzniku úrazu, zásady první pomoci, lékárničky, první pomoc při zásahu elektrickým proudem, popálením a krvácením, modelové případy vzniku úrazů ve školských objektech a navržení opatření.

Získané způsobilosti

student získá:- schopnost orientace v pojmech z oblasti BOZP- aplikace zásad poskytnutí první pomoci- orientace v druzích hasicích přístrojů a jejich použití- hlavní zásady ochrany před úrazem elektrickou energií- schopnost dodržovat hlavní zásady bezpečné práce- schopnost v základním rozsahu charakterizovat anatomii a fyziologii lidského těla- schopnost identifikovat vývojové zvláštnosti a poruchy zdravého růstu- schopnost v pedagogické praxi využívat hygienické požadavky a předpisy pro organizaci práce a učení mládeže- schopnost poskytnout první pomoc při úrazech

Literatura

Rudolf, L. Bezpečnost a ochrana zdraví při práci. Ostrava: PdF, 2004. ISBN 80-7042-358-7.Najbrtová, M. Biologie dorostu a školní hygiena. OU Ostrava, 2003. Rudolf, L. BOZP ve školských zařízeních. OU: Ostrava, 2013. ISBN 978-80-7464-374-3.ŽILA, B., DORDA, S. Bezpečnostní předpisy pro činnost na elektrických zařízeních. ORBIS PICTUS, 1998. HELUS, Z. Dítě v osobnostním pojetí. Praha: Portál, 2004. ISBN 80-7178-888-8.

Požadavky

- docházka na tutoriály- aktivní účast na tutoriálech- aktivní účast při řešení úkolů- studium zadané odborné literatury- příprava na zkoušku- absolvování ústní zkouškyHodnocení:100-91 bodů výborně90-71 bodů velmi dobře70-51 dobře50-0 bodů nevyhověl

Garant

doc. Ing. Ladislav Rudolf, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Marta Najbrtovádoc. Ing. Ladislav Rudolf, Ph.D.