Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Materiály 1 (KPV / CMTR1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPV / CMTR1 - Materiály 1, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod, organizace, kritéria. Historie, stavba a struktura makromolekulárních látek. Rozdělení a příprava plastů. Plasty na bázi přírodních látek.Surovinová základna plastů - vývojové trendy.2. Fenoplasty, aminoplasty, polyethylén, polyprophylén.Kompozitní materiály.3. Polystyren, polyvinylacetát, PVC, fluoroplasty, PMMA, polyamidy a lineární uretany.Identifikace plastů.4. Polykarbonáty, polyestry, epoxidové pryskyřice.Lepidla a lepení.5. Elastomery - kaučuky - silikony.Nátěrové hmoty a jejich aplikace.6. Principy zpracování a obrábění plastů.Recyklace plastů.1.Význam dřeva, rozšíření dřevin, funkce lesa, lesní hospodářství, tvorbě a ochrana životního prostředí. Stavba, funkce a vzhled vegetativních orgánů dřevin.2.Mikrostruktura dřeva, základní typy dřevních buněk, druhy buněčných pletiv, anatomická stavba jehličnanů a listnáčů. Makrostruktura dřeva, přehled stavebních prvků a jejich uspořádání, řezy dřev, druhy dřev a jejich použití.3. Růst a fyziologie dřeva, činnost kambia, tvorba jarního a letního dřeva. Chemické složení dřeva, celulóza, hemicelulóza, lignin. Průvodní látky ve dřevě, chemické zpracování dřeva.4. Hmyz a houby poškozující dřevo. Vady dřeva - ochrana dřeva.5. Fyzikální a mechanické vlastnosti dřeva. Umělé a přirozené sušení.6. Výroba řeziva, dýhy, překližky, konstrukční materiály. Aglomerované materiály na bázi dřeva, využívání odpadu.

Získané způsobilosti

Student získá:je schopen porozumět a popsat výrobu,strukturu,,vlastnosti a použití, dřeva,plastů,kompozitních a vybraných nekovových materiálůje schopen kriticky hodnotit vlivy techniky na člověka a ŽPje schopen samostatně pracovat s distanční výukovou oporouje schopen písemně vypracovat seminární práce dle daných kriterií

Literatura

VANĚK,V. Člověk a svět práce-Poznáváme plasty. PdF OU Ostrava, 2006. CHMELAŘ,J. Dendrologie s ekologií lesních dřevin. VŠZ Brno, 1983. Josten, E., Reiche, T., Wittchen, B. Dřevo a jeho obrábění. Praha: Grada, 2010. ISBN 978-80-247-2961-9.Raab, M. Materiály a člověk. Český Těšín, 1999. ISBN 80-86044-13-0.Dluhoš, J. Materiály a technologie. Ostrava, 1998. VANĚK,V. Materiály a technologie 1-dřevo. PdF OU Ostrava, 2004. FLEMR,V. Nové materiály. VŠCHP Praha, 1991. Nutsch, W. Příručka pro truhláře. Praha, Sobotáles, 1999. Vaněk, V., Vaňková, H. Technické materiály. Ostrava, 1991. Dřevo: historický lexikon : [tradice z pohledu dneška]. Praha:Grada, 2005. ISBN 80-247-1187-7.

Požadavky

Zvládnutí učiva, vypracování seminárních prací. Základní znalosti výroby, vlastností a použití plastů a dřeva.Hodnocení:100-91 bodů výborně90-71 bodů velmi dobře70-51 dobře50-0 bodů nevyhověl

Garant

Mgr. Václav Tvarůžka, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Václav Tvarůžka, Ph.D.PaedDr. Vladimír Vaněk, CSc.