Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Elektronika (KPV / ELNIK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPV / ELNIK - Elektronika, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Program přednášek1 Základní obvodyZákladní pojmy z elektroniky, obvodové součástky, zdroje a jejich vlastnosti, děliče napětí, dvojpóly, čtyřpóly.2 Usměrňovače a stabilizátoryUsměrňovače, polovodičové diody, jednocestný usměrňovač, dvoucestný usměrňovač, zdvojovače a násobiče napětí, filtrace usměrněného napětí, stabilizátory napětí.3 Zesilovače a operační zesilovačeRozdělení zesilovačů, základní parametry zesilovače, korekční a výkonové zesilovače, operační zesilovače, použití zesilovačů v praxi4 Vícevrstvé spínací součástky, oscilátoryTyristor, triak, diak, použití a princip činnosti, vlastnosti oscilátorů, oscilátory RC, LC, řízené krystalem, oscilátory bez zpětné vazby, použití oscilátorů v elektronických obvodech.5 Základy sdělovací technikyModulace a demodulace, princip rozhlasového a televizního přenosu, družicový a satelitní přenos, základní princip a použití.6 Logické elektronické obvodyLogické obvody, základní zákony, základní logické členy a jejich realizace, minimalizace logických funkcí, klopné obvody.7 Úvod do výpočetní technikyRozdělení číslicových počítačů, základní pojmy, počítačové sítě, uživatelské programy pro PC, využití počítačů ve výuce.Program cvičení1 - 6 Výpočty a řešení základních elektronických obvodů.Měření na jednoduchých elektronických obvodech.Průběžné zadávání pěti seminárních prací.

Literatura

Klaus, T., Kot, Z. a kol. Příručka pro elektrotechnika. 2002. ISBN 80-86706-00.Voženílek, L., Řešátko, M. Základy elektrotechniky. 1986. Lázníček, R. Elektronika - obvody, součástky, děje. 1998. ISBN 90-86056-25.Mikošek, M. Základy elektroniky výpočetní techniky. 1986. Bezděk, M. Elektronika 1. 2003. ISBN 80-7232-171-4.

Požadavky

1. Povinná účast na cvičeních minimálně 90 %2. Odevzdání všech zadaných seminárních prací3. Úspěšné zvládnutí písemky (2 body ze 4)4. Správná odpověď na dvě vylosované otázkyHodnocení:100-91 bodů výborně90-71 bodů velmi dobře70-51 dobře50-0 bodů nevyhověl

Garant

doc. Ing. Ladislav Rudolf, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Ladislav Rudolf, Ph.D.