Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Elektrotechnika 2 (KPV / ELTR2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPV / ELTR2 - Elektrotechnika 2, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Program přednášek1 Magnetismus a elektromagnetismusFyzikální základy - teorie magnetismu, magnetické pole a jeho základní veličiny (póly, magnetický tok, magnetická indukce, intenzita magnetického pole, permeabilita, magnetické napětí, magnetický odpor), Hopkinsonův zákon, uzavřený magnetický obvod, úloha jádra a vliv vzduchové mezery, hysterezí smyčka, magnetické chování látek (dia., para a feromagnetické).2 Elektromagnetická indukceElektromagnetické účiny elektrického proudu (vodič s proudem v magnetickém poli), elektromagnetická indukce pohybem vodiče, indukční Faradayův zákon (obecné znění a Lenzův zákon, vzájemná indukce, vlastní indukce, indukčnost cívky, praktické využití elektromagnetické indukce.3 Střídavý proudZákladní veličiny sinusového průběhu, základní pojmy střídavého napětí a proudu kmit, doba kmitu, kmitočet, úhlový kmitočet, okamžitá, maximální a efektivní hodnota, fázový posun - účiník). Práce a výkon střídavého el. proudu. Činná a jalová složka.4 Rezistor, cívka a indukčnost v obvodu střídavého prouduR, L a C v obvodu střídavého proudu (základní vztahy, fázorové diagramy), řazení rezistorů, indukčností a kapacit (admitance, induktance, kapacitance a impedance), R, L, C v sériovém a paralelním zapojení, rezonance (sériová, paralelní), Thomsonův vzorec, symbolicko - komplexní metoda a její užití na příkladech.5 Třífázový proudVznik a základní pojmy třífázového proudu (napětí fázové a sdružené), spojení vinutí do hvězdy a trojúhelníka, točivé magnetické pole, výkon trojfázového proudu, třífázové elektrické stroje, výroba, přenos a rozvod el. energie, vliv na životní prostředí.6 Elektrické strojeTransformátory, hlavní druhy střídavých a stejnosměrných strojů, indukční stroje (popis třífázového asynchronního motoru s kotvou nakrátko), synchronní stroje, generátory el. proudu (alternátory, dynama), stejnosměrné motory (s cizím buzením, derivační, sériové, kompaundní, použití stejnosměrných strojů v praxi, elektrárny.Náplň cvičeníNa cvičeních bude kladen důraz na prověření znalostí teorie z přednášek a aplikace těchto teorií na příkladech. V rámci samostatné přípravy bude zadáno pět seminárních prací.

Literatura

&. KLAUS TKOTZ a KOL.: Příručka pro elektrotechnika, Europa Sobotáles, 2002, ISBN 80-86706-00-1 BLAHOVEC A.: Elektrotechnika I, Informatorium, 2002, ISBN 80-86073-90-4 BLAHOVEC A.: Elektrotechnika II, Informatorium, 2003, ISBN 80-7333-013-X BLAHOVEC A.: Elektrotechnika III-příklady a úlohy, Informatorium, 1984, ISBN 80-860-73-50-5 . &, &.

Požadavky

1. Povinná účast na cvičeních.2. Odevzdání zadaných seminárních prací.3. Úspěšné zvládnutí písemné části zkoušky.4. Ústní zkouška (dvě vylosované otázky).Poznámka:V případě, že student bude v rámci výuky na studijním pobytu (např. SOCRATES - ERASMUS) a bude navštěvovat předmět podobného zaměření, může potom žádat o uznání tohoto předmětu za předpokladu, že vykoná u vyučujícího příslušného předmětu pouze zkoušku. Hodnocení:100-91 bodů výborně90-71 bodů velmi dobře70-51 dobře50-0 bodů nevyhověl

Garant

Ing. Miroslav Vala, CSc.

Vyučující

Ing. Miroslav Vala, CSc.