Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Elektrostavebnice v zájmové činnosti (KPV / LS1AV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPV / LS1AV - Elektrostavebnice v zájmové činnosti, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Program přednášek:1 Elektrotechnické stavebnice ve výuce, role učebních pomůcek, základní pojmy z elektrotechnických stavebnic a jejich vývoj, elektrotechnická dokumentace pro zapojování.2 Vybrané základní pojmy elektrotechniky (1. část) pro práce z elektrotechnickými stavebnicemi, fyzikální veličiny a jednotky, stavba látek, rozdělení látek podle elektrické vodivosti, elektrický náboj, Ohmův zákon, úbytek napětí ve vodiči, účinky elektrického proudu na lidský organismus, elektrická práce a elektrický výkon, příkon a výkon, účinnost.3 Vybrané základní pojmy elektrotechniky (2. část) pro práce z elektrotechnickými stavebnicemi, stejnosměrný proud (elektrický obvod, zdroje stejnosměrného napětí, galvanické články, akumulátory), elektrický odpor, výpočet odporu, rezistory, vodivost, závislost odporu vodiče na teplotě, elektrický proud ve vodiči.4 Kategorizace a typy elektrotechnických stavebnic, elektrotechnické stavebnice ve školní praxi a při volnočasových aktivitách a hlavní směry v konstruování.5 Vybrané základní pojmy elektrotechniky (3. část) pro práce z elektrotechnickými stavebnicemi, řazení rezistorů (sériové, paralelní, smíšené), transfigurace rezistorů, Joulův-Lenzův zákon, přeměna elektrické energie v teplo, Kirchhoffovy zákony, Théveninova poučka, řazení elektrických zdrojů (sériové, paralelní, kombinované), řešení elektrických obvodů stejnosměrného proudu, elektrický zdroj a jeho náhradní schéma, děliče napětí (zatížený a nezatížený dělič.6 Vliv využívání elektrotechnických stavebnic ve výuce na vědomosti a dovednosti žáků, hodnocení elektrotechnických stavebnicCvičení:V rámci cvičení budou probíhat praktické práce s elektrotechnickými stavebnicemi, kde budou procvičovány vybrané základní zákony a principy z elektrotechniky, probírané na přednáškách. Na základě naměřených výsledků a dokumentace bude úkolem zpracování seminární práce.

Získané způsobilosti

- orientace v základních elektronických schematech- schopnost aplikace zapojení na elektrostavebnicích- orientace v základních elektrických pojmech

Literatura

Bláhovec, K. Elektotechnika 1. Informatorium, 1999. Peček, J. Elektronika v kostce. BEN, 2000. DOSTÁL J. Elektrotechnické stavebnice (teorie a výsledky výzkumu). Votobia Olomouc, 2008. ISBN 978-80-7220-308-6.Bláhovec, K. Elektrotechnika III-příklady a úlohy. Praha: Informatorium, 1984. ISBN 80-860-73-50-5.Bláhovec, K. Elektrotechnika 2. Praha: Informatorium, 2003. ISBN 80-7333-013-X.Schreiber, H. 50 praktických zapojení. BEN, 1999. Hradiský, Z. Radio vlastníma rukama. Rebstock, 1999. Hradiský, Z. Náměty z radiotechnické dílny. MF, 1974.

Požadavky

1 Povinná účast na cvičeních (povolena jedna neúčast)2 Odevzdání všech zadaných seminárních prací3 Úspěšné zvládnutí praktické časti (zapojení vybraného obvodu na elektrotechnické stavebnici)3 Úspěšné zvládnutí teoretické části (odpověď na dvě vybrané teoretické otázky)Hodnocení:100-91 bodů výborně90-71 bodů velmi dobře70-51 dobře50-0 bodů nevyhověl

Garant

doc. Ing. Ladislav Rudolf, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Ladislav Rudolf, Ph.D.doc. Ing. Ladislav Rudolf, Ph.D.