Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Materiály (KPV / MMATE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPV / MMATE - Materiály, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Materiálová revoluce, směry vývoje materiálů, materiálové inženýrství a jeho hlavní zaměření. Značení a dělení kovových materiálů dle ČSN EU.2. Poruchy krystalické mřížky, bodové poruchy, čárové poruchy, plošné vady3. Termodynamika materiálů, termodynamická soustava, termodynamický stav látky, termodynamický děj, základní věty termodynamiky.4. Difúze a její význam - atomová teorie, fenomenologické pojetí.5. Krystalická stavba tuhých roztoků a intermediálních fází v kovových a keramických soustavách. Rovnováha fází, rovnovážné diagramy.6. Nové metody zkoušení materiálů vedoucí k zvýšení jejich užitné hodnoty. Studium struktur, zkoumání mechanických vlastností a mezních stavů materiálů. Moderní nedestruktivní metody zkoušení.7. Kovové materiály, plasty, kompozity. Kompozitní materiály, nanokrystalické materiály, materiály s tvarovou pamětí.Vývoj v oblasti ocelí a litin.8. Vývoj v oblasti neželezných kovů a jejich slitin. Lehké kovy a jejich slitiny - perspektivy.9. Konstrukční technická keramika, struktura keramických materiálů, klasifikace podle chemického složení, kompozitní keramika. Vývojové trendy a perspektiva keramických materiálů. Intermetalické sloučeniny.10. Plasty. Struktura polymerů - submolekulární, molekulární, nadmolekulární. Využití pro inovace.11. Kompozity, klasifikace kompozitních materiálůNávrh zařazení informací o nových materiálech ve výuce na SOŠ.

Získané způsobilosti

- Uplatnění základních zákonů termodynamiky v materiálovědě a technologii- Analýza osnov předmětů Technologie a Materiály a rozšíření obsahu ŠVP o moderní poznatky- Zpracování učebních pomůcek a jejich prezentace ve vazbě na odborné předměty SOŠ

Literatura

Ptáček, L. a kol. Nauka o materiálu I, II. Praha, 2003. ISBN 80-7204-283-1.Raab, M. Materiály a člověk. Český Těšín, 1999. ISBN 80-86044-13-0.RYCHLÍKOVÁ, B. Technologie kovů. Ostrava, 2004. ISBN 80-7042-103-7.

Požadavky

Vypracování seminární práce: Osnova výuky materiálů na konkrétní SOŠ s ohledem na inovaci výuky doplněnou prezentací na vybrané odborné téma. Seminární práce bude součástí workshopu a posuzována jako součást zkoušky . Ústní zkouška: Znalost moderních metod zkušebnictví, dobrá orientace v teoretické oblasti materiálovědy a moderních technologií.Hodnocení:100-91 bodů výborně90-71 bodů velmi dobře70-51 dobře50-0 bodů nevyhověl

Garant

doc. Ing. Berta Rychlíková, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Berta Rychlíková, CSc.