Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Povrchové úpravy (KPV / MPOVR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPV / MPOVR - Povrchové úpravy, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předpovrchové úpravy materiálu - moření a odmaštování, předběžné chemické úpravy před povlakováním.Základy chemie a elektrochemie, fyzikální aspekty chemického a elektrochemického vylučování kovů. Vlastnosti galvanických povlaků. Princip vylučování slitinových a kompozitních povlaků, povlaky na bázi Fe-Ni. Dekorativní povlakování - korozně ochranné povlaky. Silné vrstvy-funkční galvanické povlaky. Elektroformování-galvanoplastika.Konverzní povlaky, speciální technologie PÚ, metody vakuové, implantace, iontová nitridace, žárové nástřiky, sklovité a sklokeramické povlaky, organické povlaky. Vytváření funkčních kompozitních a sklokeramických povlaků, povlaků vytvářených speciálními technologiemi.Kontrolní metody v PÚ. Ochranné vlastnosti povlakových systémů, technologie nanášení povlaků, řízení jakosti povlaků. Využití povlakovaných systémů v ekologii, energetice, strojírenství, zemědělství, lékařství, letectví atd.Legislativa v PÚ, ekologie a vliv PÚ na ekologii.

Získané způsobilosti

- absolvent zná základní technologie vztahující se k povrchovým úpravám kovů- zná vlastnosti jednotlivým povlaků a způsoby jejich hodnocení- dovede vypracovat učební pomůcku pro výuku na SOŠ v oblasti povrchových úprav- zná nebezpečí provádění povrchových úprav na ve vztahu k životnímu prostředí

Literatura

Mohyla, M. Technologie povrchových úprav kovů. Ostrava: VŠB-TU, 1996. Kristofory, F. Kurz galvanizérů 1. Učební texty a návody do cvičení. Ostrava: VŠB-TU, 1996. Podjuklová, J. Speciální technologie povrchových úprav. Ostrava: VŠB-TU, 1994. Ruml, V., Soukup, M. Galvanické pokovování. Praha: SNTL, 1981.

Požadavky

Zkouška ústní, zpracování seminární práce, zpracování prezentace pro výuku na SOŠHodnocení:100-91 bodů výborně90-71 bodů velmi dobře70-51 dobře50-0 bodů nevyhověl

Garant

doc. Ing. Jitka Podjuklová, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Jitka Podjuklová, CSc.