Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie pružnosti a pevnosti (KPV / MPRPE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPV / MPRPE - Teorie pružnosti a pevnosti, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Deformace, porušování a funkce těles. Charakteristiky pružnosti a pevnosti. Typy úloh. Napětí, přetvoření, jednoosé zatížení, metoda myšleného řezu. Staticky určité a neurčité úlohy. Vliv teploty na vznik napětí.2. Víceosá napjatost, řešení pomocí Mohrovy kružnice, hlavní napětí. Hypotézy pevnosti. Teorie porušení při víceosé napjatosti.3. Kroucení přímých prutů a tenkostěnných profilů. Ohyb, napětí při ohybu. Kombinované namáhání, průhybové čáry, Castiglianovy věty.4. Stabilita. Pružný a nepružný vzpěr. Imperfekce, podkritický stav. Kombinace vzpěru a ohybu.5. Pevnost v únavě, mez únavy, vliv napětí na mez únavy. Vznik křehkého lomu. Viskoelasticita.

Získané způsobilosti

- navrhování základních strojních součástí- schopnost výkladu pružnosti a pevnosti na úrovni středních škol- vytvoření základních pomůcek pro předmět- vytvoření ŠVP pro předměty obsahující problematiku pružnosti a pevnosti na SOŠ

Literatura

Stříž, B. Pružnost a pevnost I. Liberec: VŠST, 1991. Höschl, C. Pružnost a pevnost I, II. Liberec: VŠST, 1992. nullStříž, B. Metodická příručka o pružnosti a pevnosti. Liberec: VŠVT, 1991.

Požadavky

Znalost základní problematiky a schopnost řešení úloh z pružnosti a pevnosti v rozsahu látky předmětu, vytvoření studijní opory pro předmět na SOŠ, prezentace vybraného tématu z předmětu, písemná a ústní zkouškaHodnocení:100-91 bodů výborně90-71 bodů velmi dobře70-51 dobře50-0 bodů nevyhověl

Garant

doc. Ing. Berta Rychlíková, CSc.

Vyučující

Mgr. Radim Štěpánek, Ph.D.