Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Materiály a technologie 3 (KPV / MTEC3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPV / MTEC3 - Materiály a technologie 3, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Program přednášek a cvičení1. Krystalická stavba kovů - tavení a krystalizace kovů a slitin, binární diagramy, homogenní a heterogenní krystalizace. Základní druhy mřížkových vad.2. Krystalizace slitin železa s uhlíkem, diagram Fe - Fe3C. Vliv prvků na vlastnosti oceli, značení ocelí dle ČSN, EN. Druhy a použití ocelí. Rozdělení a charakteristika litin.3. Neželezné kovy a jejich slitiny - kovy s nízkou teplotou tání, lehké kovy, KVZ, měď a její slitiny, těžkotavitelné kovy (Ti,Cr,V,Mo,W)4. Kovy v perspektivních materiálech - kovová skla, kompozity, slitiny s tvarovou pamětí. Nejdůležitější výrobky a postupy práškové metalurgie. Povrchové úpravy řezných destiček.5. Obecná charakteristika základních postupů hydrometalurgie a pyrometalurgie. Žárovzdorné a pomocné materiály v hutnictví. Rudy železa a nejdůležitější postupy úpravy rud. Výroba surového železa, produkty vysoké pece, vliv na životní prostředí.Postupy získávání železa mimo vysokou pec - příklad přímé výroby a tavné redukce.6. Charakteristika hlavních postupů výroby oceli z hlediska vývoje technologií. Postupy mimopecní metalurgie, odlévání. Základní postupy výroby odlitků ve slévárnách.7. Teorie tváření kovů, mechanizmus a zákony plastické deformace. Postupy válcování kovů. Kování, lisování, tažení, protlačování kovů, tváření výbuchem.8. Základy svařování kovů. Řezání kovů kyslíkem. Princip svářeného spoje. Základy pájení kovů. Princip pájených spojů.9. Teorie tepelného zpracování kovů. IRA a ARA diagramy pro eutektoidní ocel. Perlitická, bainitická a martenzitická přeměna austenitu. Kalení a popouštění podeutektoidních a nadeutektoidních ocelí. Žíhání ocelí a litin. Vytvrzování slitin neželezných kovů.10. Chemicko - tepelné zpracování ocelí, charakteristika tepelně mechanického zpracování.11. Chování kovů z hlediska korozní odolnosti. Druhy koroze, ochrana proti korozi.Vytváření kovových a keramických povlaků.12. Standardní postupy zkoušení mechanických vlastností kovů.Tahová trhací zkouška. Přehled a charakteristika zkoušek mechanických vlastností kovů s ohledem na reálné podmínky namáhání. Charpyho zkouška a její výsledky.13. Zkoušky technologických vlastností. Zkoušky tečení kovů. Nedestruktivní zkoušení kovů.

Literatura

&. RYCHLÍKOVÁ, B. Technologie kovů. Ostrava: OU, 1996, 2004 (nové nezměněné vydání) FRISCHERZ,A. aj. Technologie zpracování kovů 1,2. Praha: SNTL, 1996, ISBN 80-902110-0-3, ISBN 80-902110-1-1 . &, &.

Požadavky

Ústní zkouška - základní znalosti odpovídající požadavkům v přehledu probírané látky, schopnost aplikace poznatků v předmětech základní školy.Hodnocení:100-91 bodů výborně90-71 bodů velmi dobře70-51 dobře50-0 bodů nevyhověl

Garant

doc. Ing. Berta Rychlíková, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Berta Rychlíková, CSc.