Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Termomechanika (KPV / MTERM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPV / MTERM - Termomechanika, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Význam a struktura předmětu. Základní pojmy. První zákon termodynamiky. Základní zákony a rovnice stavu ideálního plynu.- Vratné změny ideálního plynu.- Tepelné oběhy: práce a termická účinnost oběhu. Druhý zákon termodynamiky. Entropie, průběh změn stavu v diagramu T-s.- Porovnávací oběhy spalovacích motorů.- Rovnotlaké spalovací turbíny. Porovnávání oběhů. Skutečná účinnost a výkon tepelných motorů.- Stroje na stlačování a dopravu vzdušin, rozdělení, princip činnosti. Jednostupňová komprese. Vícestupňová komprese. Příkon kompresoru.- Reálné plyny a páry, základní pojmy, termodynamické vlastnosti plynů a par. Clapeyronova-Clausiova rovnice. Parní tabulky, diagramy T-s a i-s. Ideální oběh parních zařízení, způsoby zvyšování jeho účinnosti.- Stacionární proudění plynů a par.- Druhy přenosu tepelné energie, základní pojmy a zákony. Stacionární vedení a prostup tepla neomezenou stěnou rovinnou.- Stacionární vedení a prostup tepla neomezenou stěnou válcovou.- Výměníky tepla, druhy a použití. Rovnice tepelné bilance a sdílení tepla.- Základy spalování.

Získané způsobilosti

Studenti budou způsobili porozumět a aplikovat základní poznatky z termomechaniky v technický oborech.

Literatura

Nožička. Termomechanika. ČVUT, Praha, 1998. Kadlec. Termomechanika-návody do cvičení. VŠB-TU Ostrava, 2001. Sazima a kol. Teplo. Technický průvodce 2. SNTL, Praha, 1996. Hloušek a kol. Termomechanika. VÚT Brno, 1992.

Požadavky

Zkouška je písemná a ústní. Písemná část v trvání 60 min. se skládá:- ze dvou jednoduchých početních příkladů - z jedné teoretické otázky - z 5 krátkých teoretických otázek z celého učiva Ústní zkouška zahrnuje jednu teoretickou otázku s možností přípravy. Hodnocení:100-91 bodů výborně90-71 bodů velmi dobře70-51 dobře50-0 bodů nevyhověl

Garant

prof. Ing. Pavel Noskievič, CSc.

Vyučující

Ing. Pavel Dostál, Ph.D.prof. Ing. Pavel Noskievič, CSc.