Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Tepelné zpracování kovů (KPV / MTEZP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPV / MTEZP - Tepelné zpracování kovů, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Soustava železo - uhlík, stabilní a metastabilní soustava, fáze a jejich vlastnosti. Vliv dalších prvků na vlastnosti slitin železa s uhlíkem.2. Fázové přeměny slitin železa v tuhém stavu, precipitační rozpad tuhých roztoků, austenitizace, přeměny austenitu. Bainitická a martenzitická přeměna. Transformační diagramy oceli IRA a ARA. Přeměny při popuštění oceli3. Tepelné zpracování slitin železa - žíhání, kalení, popouštění - technologické postupy. Ohřev materiálu. Žíhání bez překrystalizace - na snížení pnutí, rekrystalizační, protivločkové, pro odstranění křehkosti po moření, rozpouštěcí. Žíhání s překrystalizací - homogenizační, normalizační, izotermické, kombinované.4. Kalení a popouštění - kalitelnost, zakalitelnost, prokalitelnost. Kalicí teplota, kalicí prostředí, postupy kalení .Charakteristika přeměn u různých druhů ocelí.5. Tepelně mechanické zpracování - NTMZ, VTMZ, izoforming, řízené válcování, zerolling.6. Fázové přeměny litin. Přehled tepelného zpracování neželezných kovů a jejich slitin.Tepelné zpracování slitin neželezných kovů - na příkladech mědi, niklu, titanu.7. Povrchové úpravy a tepelné zpracování. Zpevňování povrchu fázovou transformací - povrchové kalení. Chemicko -tepelné zpracování - nitridování, cementování, nitrocementování, karbonitridování.8. Vakuové postupy vytváření povrchových vrstev.Iontová implantace, plazmová nitridace.9. Druhy a charakteristika vytváření povlaků na kovech a slitinách.

Získané způsobilosti

- - Uplatnění základních zákonů termodynamiky v technologii povrchvých úprav- Analýza osnov předmětů Technologie a Materiály a rozšíření obsahu ŠVP o moderní poznatky- Zpracování učebních pomůcek a jejich prezentace ve vazbě na odborné předměty SOŠ

Literatura

Ptáček, L. a kol. Nauka o materiálu I, II. Praha, 2003. ISBN 80-7204-283-1.RYCHLÍKOVÁ, B. Technologie kovů. Ostrava, 2004. ISBN 80-7042-103-7.

Požadavky

Dobrá orientace v oboru u ústní zkoušky - znalost základních přeměn, návrh postupu tepelného zpracování vybrané oceli z hlediska požadovaných vlastností, vypracování a obhájení seminární práceHodnocení:100-91 bodů výborně90-71 bodů velmi dobře70-51 dobře50-0 bodů nevyhověl

Garant

doc. Ing. Berta Rychlíková, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Berta Rychlíková, CSc.