Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Bezpečnost a ochr. zdraví ve šk. zaříz. (KPV / NOC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPV / NOC - Bezpečnost a ochr. zdraví ve šk. zaříz., Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1 BOZPÚvod do problematiky, vymezení pojmů, prevence rizik, zdravotní rizika, ochranné pracovní prostředky, pracovní úrazy, všeobecné požadavky bezpečnost práce v objektech škol.2 BOZP ve školských zařízeníchLegislativa pro potřebu škol, tísňová volání, orientace v informačních zdrojích, rozbor možných příčin úrazů ve školském zařízení a v podmínkách mateřských škol, podrobnosti o pracovních úrazech, jejich evidence, registrace a odškodňování, cesta do zaměstnání a zpět, stravování dospělých a dětí předškolního věku, lékařské ošetření dospělých a dětí předškolního věku, evidence a registrace úrazů dospělých a dětí předškolního věku, pojištění zaměstnavatele, bezpečnost práce s počítači.3 ZÁKONÍK PRÁCEZákladní povinnosti zaměstnanců a vedoucích pracovníků ve vztahu k bezpečnosti práce, základní povinnosti zaměstnavatelů při zajišťování péče o BOZP, povinnosti zaměstnanců ve vztahu k bezpečnosti práce, povinnosti zaměstnavatelů ve vztahu k bezpečnosti práce, kdo vykonává státní odborný dozor nad bezpečností práce, činnosti inspektorátu bezpečnosti práce, k jakým úkonům jsou orgány státního dozoru oprávněny.4 POŽÁRNÍ OCHRANADokumentace požární ochrany, hoření, prevence před požárem, klasifikace požárů, zabezpečení objektu pro případ požáru, základní typy hasicích přístrojů, ruční hasicí přístroje, postup při likvidaci požáru, správné použití hasicího přístroje, modelové případy vzniku požárů ve školských objektech a navržení opatření pro likvidaci požáru. Evakuační plány v praxi MŠ, poplachové směrnice - jejich úloha, povinnosti učitelky ve vztahu k dětem, ředitelky ve vztahu k zaměstnancům.5 BEZPEČNOST A PRVNÍ POMOCZajišťování první pomoci při úrazu, traumatický plán, rozdělení a schéma první pomoci, model vzniku úrazu, zásady první pomoci, lékárničky, první pomoc při zásahu elektrickým proudem, popálením a krvácením, modelové případy vzniku úrazů ve školských objektech a navržení opatření.6 OCHRANA PŘED ÚRAZEM ELEKTRICKOU ENERGIÍRozdělení elektrických zařízení, práce s elektrickými spotřebiči bez napětí a pod napětím, třídy elektrických předmětů, označení vodičů a svorek elektrických předmětů, bezpečnostní předpisy pro elektrické zařízení určené k užívání osob bez elektrotechnické kvalifikace, vybrané pojmy z vyhlášky čís. 50/1978 Sb., ochrana před úrazem elektrickou energií, modelové případy vzniku úrazů elektrickým proudem ve školských objektech a navržení opatření.7 ZKUŠEBNÍ TESTYOpakovaní probraných principů z oblasti BOZP a závěrečné ověření znalostí testem.

Získané způsobilosti

- schopnost orientace v pojmech z oblasti BOZP- aplikace zásad poskytnutí první pomoci- orientace v druzích hasicích přístrojů a jejich použití- hlavní zásady ochrany před úrazem elektrickou energií- schopnost dodržovat hlavní zásady bezpečné práce

Literatura

ŠUBRT, B a KOL. Bezpečnost a ochrana zdraví při práci. ANAG, 2004. ISBN 80- 7263-172-.Rudolf, L. Bezpečnost a ochrana zdraví při práci. Ostrava: PdF, 2004. ISBN 80-7042-358-7.DANDOVÁ, E. Bezpečnost a ochrana zdraví při práci v otázkách a odpovědích. ASPI, 2004. ISBN 80-735-007-6.ŽILA, B., DORDA, S. Bezpečnostní předpisy pro činnost na elektrických zařízeních. ORBIS PICTUS, 1998. Rudolf, L. BOZP ve školských zařízeních. OU: Ostrava, 2013. ISBN 978-80-7464-374-3.ŠENK, Z. 1309 testových otázek BOZP. Praha : ANAG, 2011. ISBN 978-80-7263-647-1.HELUS, Z. Dítě v osobnostním pojetí. Praha: Portál, 2004. ISBN 80-7178-888-8.HAVLÍNOVÁ, M. et. al. Kurikulum podpory zdraví v mateřské škole. Praha: Portál, 2005. ISBN 80-7178-383-8.

Požadavky

Účast na tutoriálechProkázat znalost a orientaci pojmů BOZPČetba odborné literaturyAktivní účast a interaktivní zapojení do výukyUmět vytvářet modelové situace vzniku úrazu, požáru s jeho vyřešenímUmět předcházet rizikovým situacím ve školském zařízení a také je zvládatVyřešení modelové rizikové situace ve školském zařízeníVypracování semestrální práceAbsolvování zápočtového testuHodnocení:100-51 bodů započteno50-0 bodů nezapočteno

Garant

doc. Ing. Ladislav Rudolf, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Ladislav Rudolf, Ph.D.