Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Environmentální politika a ochrana ŽP (KPV / UENPO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPV / UENPO - Environmentální politika a ochrana ŽP, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Charakteristické znaky současného období. Koncepce a rozměry udržitelného rozvoje v procesu globalizace. Strategie EU v oblasti ochrany životního prostředí, nástroje a cíle.Obecné právní předpisy ČR v oblasti ŽP, environmentální politika obcí a krajů. Environmentální účetnictví.Hlavní globální environmentální problémy ovlivňující přírodu, problémy společensko-ekonomického charakteru.Vliv vybraných faktorů na životní prostředí, zdroje znečištění. Dopady průmyslu a energetiky na životní prostředí,Možnosti snižování zátěže prostředí. Směry ochrany životního prostředí. Systém a nástroje environmentálního managementu, čistší produkce a EMS, zákon č.76/2002 Sb.Vybrané postupy vedoucí ke snížení zátěže prostředí. Máloodpadové a bezodpadové technologie, recyklace. Zařazení problematiky do výuky na SOŠ.Environmentální vzdělávání, výchova a osvěta. Postavení průřezového tématu Člověk a prostředí jako části RVP ve výuce na SOŠ, úkoly učitele odborných předmětů v této oblasti.

Získané způsobilosti

student získá:- schopnost chápat a definovat pojmy z oblasti environmentální politiky- schopnost vést rozpravu o environmentálních problémech v prostředí s různými názory- schopnost pracovat s odbornou literaturou a příslušnou legislativou- schopnost definovat principy udržitelného rozvoje- schopnost vyučovat ekologickou problematiku na SOU a SOŠ- schopnost aplikovat ekologickou problematiku do školního vzdělávacího programu v rámci průřezového tématu Člověk a životní prostředí

Literatura

Šimíčková,M. Environmentální politika. Ostrava, OU, 2007. www.osu.czŠimíčková, M. Ekologická politika. Ostrava: Ostravská univerzita, 2002. Dvořák, A. Ekonomika přírodních zdrojů a surovinová politika. Praha: VŠE, 1995. Rychlíková, B. Environmentální problematika v přípravě učitelů technické výchovy. Ostrava, 2007. RYCHLÍKOVÁ, B., DOSTÁL, P., DOSTÁLOVÁ, J. Environmentální výchova. Ostrava 2005. &, &. Anděl, P. Ochrana životního prostředí. TU: Liberec, 2005. Adamec, V. Doprava, zdraví a životní prostředí. Praha: Grada, 2008. ISBN 978-80-247-2156-9.kolektiv. Naše společná budoucnost. Praha: Academia, 1991. ISBN 80-85368-07-0.Barnthouse, L.W. Population Level Ecological Risk Assesment. Boco Raton: Taylor and Francis, SETAC, 2008. ISBN 978-1-4200-5332-6.Balnar, A. Příčiny a důsledky vlinvu člověka na životní prostředí z fyzikálního hlediska. Ostrava: Wichterlovo gymnázuim, 2008. ISBN 978-80-87058-06-0.Becker, U. et al. Základy dopravní ekologie. Praha: Ústav pro ekopolitiku, 2008. ISBN 978-80-87099-05-6.KVASNIČKOVÁ, D. Základy ekologie. Praha : Scienta, 1994.

Požadavky

Dobrá orientace v probírané látce, současně musí prokázat na základě vypracování plánu environmentální výchovy schopnost aplikace ve vybraném odborném předmětu na SOŠ.Hodnocení:100-91 bodů výborně90-71 bodů velmi dobře70-51 dobře50-0 bodů nevyhověl

Garant

doc. Ing. Berta Rychlíková, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Berta Rychlíková, CSc.doc. Ing. Berta Rychlíková, CSc.