Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Tepelné zpracování a povrchová úpr. kovů (KPV / UTEPO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPV / UTEPO - Tepelné zpracování a povrchová úpr. kovů, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Fázové přeměny slitin železa v tuhém stavu Transformační diagramy oceli IRA a ARA, přeměny austenitu. Precipitační rozpad tuhých roztoků. Přeměny při popouštění oceli.Tepelné zpracování slitin železa, technologické postupy žíhání, kalení, popouštění oceli. Žíhání bez překrystalizace a s překrystalizací., kalení a popouštění, charakteristika přeměn u různých druhů ocelí.Tepelně mechanické zpracování ocelí - NTMZ, VTMZ, izoforming, řízené válcování.Fázové přeměny litin. Přehled tepelného zpracování neželezných kovů a jejich slitin.Povrchové úpravy a tepelné zpracování. Vlastnosti povrchu. Zpevňování povrchu fázovou transformací - povrchové kalení. Chemicko -tepelné zpracování: nitridování, cementování, nitrocementování, karbonitridování.Základy chemie a elektrochemie ve vazbě na povrchové úpravy, fyzikální aspekty chemického a elektrochemického vylučování kovů.Předpovrchové úpravy materiálu -mechanické a chemické / otryskávání, broušení, leštění, kartáčování, moření a odmaštování, fosfátování/Vlastnosti galvanických povlaků. Princip vylučování slitinových a kompozitních povlaků, povlaky na bázi Fe-Ni. Dekorativní povlakování - korozně ochranné povlaky. Silné vrstvy-funkční galvanické povlaky. Elektroformování-galvanoplastika.Žárové nástřiky, sklovité a sklokeramické povlaky, organické povlaky. Vytváření funkčních kompozitních a sklokeramických povlaků, povlaků vytvářených speciálními technologiemi, vlastnosti povlakových systémů, technologie nanášení povlaků, řízení jakosti.Speciální technologie povrchových úprav. Fyzikální a chemické vakuové postupy vytváření povrchových vrstev, PVD, CVD a iontová nitridace.Využití povlakovaných systémů v ekologii, energetice, strojírenství, zemědělství, lékařství, letectví atd. Vliv povrchových úprav na životní prostředí.

Literatura

PTÁČEK, L. a kol. Nauka o materiálu I. Brno: Cern, 2003. ISBN 80-7204-283-1.PTÁČEK, L. a kol. Nauka o materiálu II. Brno: Cern, 2002. ISBN 80-7204-248-3.Mohyla, M. Technologie povrchových úprav kovů. Ostrava: VŠB-TU, 1996. FRANK, H., FIALA, J., KRAUS, I. Elektronová struktura a reaktivita povrchů a rozhraní. ČVUT Praha, 2013. Ruml, V., Soukup, M. Galvanické pokovování. Praha: SNTL, 1981. VODÁREK, V. Metody studia struktury. Ostrava, VŠB-TU, 2012. FIALA, J., KRAUS, I. Povrchy a rozhraní. ČVUT Praha, 2009. Podjuklová, J. Speciální technologie povrchových úprav. Ostrava: VŠB-TU, 1994. Machek, V. Struktury kovových materiálů. Praha: ČVUT, 2006. Michna, Š., Nová, I. Technologie a zpracování kovových materiálů. Prešov: Adin, 2008. ISBN 978-80-89244-38-6.RYCHLÍKOVÁ, B. Technologie kovů. Ostrava, 2004. ISBN 80-7042-103-7.kolektiv. Vakuové tepelné zpracování a tepelné zpracování nástrojů. Čerčany: Asociace pro tepelné zpracování kovů, 2011. ISBN 978-80-904462-4-3.

Požadavky

Dobrá orientace v oboru u ústní zkoušky - znalost základních fázových přeměn oceli, postupů tepelného zpracování, TCHZ a TMZ a povrchových úprav. Vypracování seminární práce orientované na inovaci výuky na SOŠ strojírenského zaměření včetně zhotovení prezentaceHodnocení:100-91 bodů výborně90-71 bodů velmi dobře70-51 dobře50-0 bodů nevyhověl

Garant

doc. Ing. Jitka Podjuklová, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Jitka Podjuklová, CSc.doc. Ing. Jitka Podjuklová, CSc.