Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika I (KTV / 1DIR1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTV / 1DIR1 - Didaktika I, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Anotace předmětu:Didaktika patří mezi profilující předměty přípravy studentů rekreologie, s významnou integrující funkcí. Cílem vyučovacího předmětu je přiblížit studentům didaktický systém procesu tělocvičné rekreace, jeho hlavní činitele a jejich základní interakce. Předmět studentům umožňuje proniknout do teorie hlavních činitelů procesu tělocvičné rekreace a jejich interakcí, získají přehled o teoriích motorického učení, zvládnou základy teorie výchovného působení a hlouběji proniknou do zákonitostí a systémového pojetí řízení procesu tělocvičné rekreace.Program přednášek:1. Seznámení s obsahem předmětu. DTV jako vědecká disciplína a vyučovací předmět. (Cíl a úkoly DTV ve studijním programu pregraduální přípravy studentů rekreologie).2. Teorie vzdělání a vzdělávání3. Pedagogická interakce učitel - žák4. Výchovné působení v TVP5. Hlavní činitelé tělocvičné rekreace a jejich interakce6. Tělovýchovný proces v podmínkách tělocvičné rekreologie I. (vyučovací činnosti, styly, obecné zásady a specifické znaky).7. Tělovýchovný proces v podmínkách tělocvičné rekreologie II. (kategorie, postupy, metody)8. Vyučování pohybových činností I. (Obecné a tělovýchovné teorie motorického učení).9. Vyučování pohybových činností II. (Didaktické aspekty motorického učení).10. Osobnost řídícího subjektu.11. Osobnost klienta v procesu tělocvičné rekreace.12. Podmínky tělesné výchovy a jejich legislativní zabezpečení.Program seminářů:seznam témat seminárních úkolů bude upřesněn na 1. seminární hodině.

Literatura

LOCHMANOVÁ, L., MAZAL, F. Učitel mezi paragrafy. Praha:Portál, 1996. RYCHTECKÝ,A., FIALOVÁ,L. Didaktika školní tělesné výchovy. 2.vyd.Praha: Karolinum, 2002. KURELOVÁ, M. a kol. Pedagogika II. kapitoly z obecné didaktiky. Ostrava : PdF OU, 1999. MALACH, J. Základy didaktiky (Studijní opora pro distanční vzdělávání). Ostrava : Ostravská univerzita, 2003. KYRIACOU, C. Klíčové dovednosti učitele. Praha, Portál, 1997. Pasch, M. Od vzdělávacího programu k vyučovací hodině. Praha : Portál, 1998. BURKOVIČOVÁ, R. Pedagogické projektování a prezentace pedagogického projektu v učitelství pro mateřské školy. Ostrava : PedF OU, 2008. ISBN 978-80-7368-538-6.HODAŇ, B., DOHNAL, T. Rekreologie. Olomouc:Hanex, 2005.

Požadavky

Zápočtové požadavky:- uspokojivá a aktivní účast na seminářích (70%) - max. 2 neúčasti,- vypracování a prezentace seminárních úkolů na zvolené téma.

Garant

PhDr. Martin Černek, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Martin Černek, Ph.D.