Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika v rekreaci (KTV / 1KDID)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTV / 1KDID - Didaktika v rekreaci, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Seznámení s obsahem předmětu. DTV jako vědecká disciplína a vyučovací předmět. (Cíl a úkoly DTV ve studijním programu pregraduální přípravy studentů rekreologie).2. Tělovýchovný proces v podmínkách tělocvičné rekreologie. (Základní didaktické kategorie, struktura, obecné a specifické znaky).3. Proces výchovného působení v procesu tělocvičné rekreologie, jeho podstata a možnosti.4. Vyučování pohybových činností I. (Obecné a tělovýchovné teorie motorického učení).5. Vyučování pohybových činností II. (Didaktické aspekty motorického učení).6. Zdokonalování tělesných a pohybových předpokladů v podmínkách tělocvičné rekreace.7. Hlavní činitelé tělocvičné rekreace a jejich interakce.8. Osobnost řídícího subjektu.9. Osobnost klienta v procesu tělocvičné rekreace.10. Podmínky tělocvičné rekreace a jejich legislativní zabezpečení.11. Projekt procesu tělocvičné rekreace.12. Základní didaktické kategorie projektu a jejich význam.13. Výběrové téma k problematice systému procesu tělocvičné rekreace.Semináře (témata pro samostatné zpracování) k prezentaci):Jak se učíme? Učení a paměť, druhy paměti, učení jako aktivní proces, odměny a motivace, emocionální potřeby klientů.Osvojování praktických a intelektuálních dovedností, běžně vyučované způsobilosti a dovednosti.Vyučování jako dvousměrný proces, motivace, chvála a kritika.Vztah učitel, trenér, atp žák, klient a rovné možnosti.Jak vést skupinu?Kázeň a řešení problémů.Výklad, umění vysvětlovat, umění ukazovat, procvičování.Dialogická metoda, diskuse.Skupinová práce.Hry a simulační hry, hry pro osvojování jazykových a komunikačních dovedností.Projekty a samostatné práce.Plánování kurzů.Sestavování plánu a vyhodnocení.

Získané způsobilosti

Osvojuje si základní pojmy didaktiky.Dokáže využívat odbornou terminologii.Rozvíjí kompetence - komunikační a interakční.Získává kompetence pedagogicko-výzkumné.

Literatura

RYCHTECKÝ,A., FIALOVÁ,L. Didaktika školní tělesné výchovy. 2.vyd.Praha: Karolinum, 2002. PETTY, G. Moderní vyučování. Praha : Portál, 2008. ISBN 978-80-7367-427-4.KYRIACOU, CH. Klíčové dovednosti učitele. Praha: Portál, 1996. ISBN 80-7178-022-7.FRÖMEL, K. aj. Kreativní vyučování v tělesné výchově na středních školách (Výzkumná zpráva). Olomouc: Univerzita Palackého, 1996. SKALKOVÁ, J. Obecná didaktika. Praha : Grada, 2007. ISBN 80-85866-33-1.HODAŇ, B., DOHNAL, T. Rekreologie. Olomouc:Hanex, 2005. MALACH, J. Základy didaktiky (Studijní opora pro distanční vzdělávání). Ostrava : Ostravská univerzita, 2003.

Požadavky

Hodnocení předmětu:V průběhu semestru mohou studenti získat 28 b. za docházku a prezentaci seminárního úkolu, které se jim počítají do celkového hodnocení:- Docházka 100 % (2 semináře, prezentace) - 28 b., 1 seminář (50 %, prezentace) 14 b.Ke zkoušce se mohou zapsat studenti po předložení a prezentaci seminárního úkolu. ZkouškaZkouška je realizovaná písemnou formou. Hodnocení zkoušky:100 - 91 bodů výborně90 - 71 bodů velmi dobře70 - 51 bodů dobře50 - 0 bodů nevyhovělZkouška: Znalost přednášených okruhů a okruhů určených pro samostudium.

Garant

PaedDr. Hana Klimtová, Ph.D.

Vyučující

PaedDr. Hana Klimtová, Ph.D.