Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět STA - horolezení (KTV / 1STHR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTV / 1STHR - STA - horolezení, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Seznámení studentů s náplní hodin předmětu, požadavky k zápočtu, organizace abezpečnost v hodinách, dodržování pravidel při pohybu na stěně, význam správnéhorozcvičení před lezením.2. Práce se sedacími úvazy, navazování, jištění, práce s osmou, další druhy navazování,potřebné uzly, manipulace s lanem.3. Základy lezení na nízké stěnce, traverzování, význam práce nohou, relaxace.4. Lezení s jištěním na kolmé stěnce, slézání, nácvik bezpečného jištění.5. Lezení na kolmé stěnce s jištěním, slézání, důraz a sledování práce nohou.6. Lezení na kolmé stěně s výběrem chytů a stupů, podobně traverzování.7. Lezení na nízké mírně převislé stěnce, význam práce nohou a těla.8. Procvičování lezení na mírně převislé stěně , výběru chytů, význam odpočinkua relaxace.9. Procvičování lezení v převislých stěnkách s prodlužováním cesty, odpočinek mezijednotlivými pokusy.10. Nácvik lezení ve větších převisech. Prusíkování - druhy prusíků, využití, vlastnínácvik.11. Nácvik lezení v převisech, slézání převisů, vytrvalostní lezení.12. Pokračování v nácviku lezení obtížnějších cest, slaňování - význam, použití, nácvik.13. Závody v lezení na obtížnost a na rychlost, pravidla závodů, organizace závodů,vyhodnocení výkonů.

Literatura

Hattingh, G. Horolezectví. Praha: Václav Svojtka, 1999. ISBN 8072370537.Růžička, J.,Šilhan, F. Jištění je jistota. Brno: Montana, 1997. Vomáčko, L., Boštíková, S. Lezení na umělých stěnách : bouldering a obtížnost, bezpečné lezení, trénink, jak s dětmi. Praha: Grada, 2003. ISBN 8024704064.Winter, S. Sportovní lezení. České Budějovice: Kopp, 2004. ISBN 8072322346.Owen,P. Uzly : přes 50 nejužitečnějších uzlů pro táboření, jachtaření, rybaření a horolezectví. Praha: Svojtka a Vašut, 1997. ISBN 8071802573.Dieška, I., Širl, V. Horolezectví zblízka. Praha: Olympia, 1989.

Požadavky

Předpokladem udělení zápočtu je osvojení základních pohybových dovedností a znalost základních informací souvisejících s pohybem na umělé stěně. Oboje bude průběžně kontrolováno v seminářích.

Garant

Mgr. Igor Fojtík, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jarmila Cuberková