Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biomechanika člověka (KTV / 2IOM1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTV / 2IOM1 - Biomechanika člověka, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

a. Přehled látkyPřednášky1. Úvodní přednáška, pojem biomechanika, vztah biomechaniky k dalším vědním oborům, význam a úkoly biomechaniky. Fyzikální základ biomechaniky, základní struktura a vztah mezi základními pojmy klasické mechaniky, podstata pohybové činnosti člověka.2. Model lidského těla,těžiště, metody stanovení těžiště lidského těla.3. Momenty setrvačnosti lidského těla a jeho segmentů4. Pohybový systém lidského těla z hlediska biomechaniky, pasivní prvky pohybového systému, jejich vlastnosti.5. Biomechanika svalové kontrakce6. Závislost velikosti svalové síly na parametrech svalu7. Práce, energie, výkon a účinnost svalové kontrakce8. Řízení svalové kontrakce9. Svalová síla a pohyb segmentu, přenos svalové síly na vnější prostředí.10. Kvalitativní biomechanická analýza k porozumění vzniku zranění11. Aplikace biomechaniky v tělovýchovné praxi12. Kinematická analýza pohybu13. Dynamická analýza pohybuCvičení1. Zadání seminárních úkolů, skupinové a problémové učení - vytvořené skupiny pracují v semestru postupně na těchto stanovištích v biomechanické laboratoři:2. Vytvoření modelu lidského těla3. Určení celkového těžiště lidského těla4. Určení momentu setrvačnosti ve vybraných tělesných polohách5. Stanovení svalové síly u vybraných tělesných pohybů6. Závislost svalové síly na úhlu ve vybraném kloubu7. Mechanický svalový výkon u konkrétního posilovacího cvičení.8. Čas pro silový nárůst9. Vybrané úlohy na páky lidského těla10. Posturální stabilita a její význam v předcházení úrazů11. Výška vertikálního výskoku určená z doby letu těla12. Kinematická analýza vybraného pohybu13. Dynamická analýza vybraného pohybu

Získané způsobilosti

Student chápe základní biomechanické principy determinující pohyb člověka. Orientuje se v základních experimentálních metodách používaných v biomechanice.

Literatura

JANURA, M. Úvod do biomechaniky pohybového systému člověka. Olomouc: FTK UP, 2003. ISBN 80-244-0644-6.VAVERKA,F.,JANURA,M. Fyzikální základ biomechaniky. Skriptum.Olomouc:FTK UP. 35 s., 1998. ISBN 80-7067-055-X.Hamill,J.,Knutzen,K. Biomechanical basis of human movement. Williams & Vilmina USA, PA 19063-2043, 1995. ISBN 068303863X.KARAS,V.,OTÁHAL,S.,SUŠANKA,P. Biomechanika tělesných cvičení.1.vyd. Praha:SPN, 180 s., 1990. ISBN 80-04-20554-2.

Požadavky

V průběhu semestru student píše 2 testy. Za každý test je možné získat 25 bodů. Za správné odpovědi na kontrolní otázky v průběhu semestru může student získat dalších 10 bodů. Studenti jsou hodnoceni dle uvedeného bodového rozsahu0 - 50 nezapočteno51 - 100 započteno

Garant

doc. Mgr. Daniel Jandačka, Ph.D.prof. PhDr. František Vaverka, CSc.

Vyučující

doc. Mgr. Daniel Jandačka, Ph.D.doc. Mgr. Daniel Jandačka, Ph.D.