Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biomechanika člověka (KTV / 2IOME)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTV / 2IOME - Biomechanika člověka, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvodní přednáška, pojem biomechanika, vztah biomechaniky k dalším vědním oborům, význam a úkoly biomechaniky. Fyzikální základ biomechaniky, základní struktura a vztah mezi základními pojmy klasické mechaniky, podstata pohybové činnosti člověka.2. Model lidského těla,těžiště, metody stanovení těžiště lidského těla.3. Momenty setrvačnosti lidského těla a jeho segmentů4. Pohybový systém lidského těla z hlediska biomechaniky, pasivní prvky pohybového systému, jejich vlastnosti.5. Biomechanika svalové kontrakce6. Závislost velikosti svalové síly na parametrech svalu7. Práce, energie, výkon a účinnost svalové kontrakce8. Řízení svalové kontrakce9. Svalová síla a pohyb segmentu, přenos svalové síly na vnější prostředí.10. Kvalitativní biomechanická analýza k porozumění vzniku zranění11. Aplikace biomechaniky v tělovýchovné praxi12. Kinematická analýza pohybu13. Dynamická analýza pohybu

Získané způsobilosti

Student se orientuje v základech oboru.Student zná základy biomechaniky pohybového systému člověka z matematicko fyzikálního aspektu.Student dokáže aplikovat poznatky z biomechaniky do oblasti sportovního tréninku a tělovýchovné praxe.

Literatura

NORDIN, M. FRANKEL, V.H. Basic biomechanics of the musculosceletal systém. |. Philadelphia, London: Lea nad Febiger, 1980. ISBN 0-8121-1227-X.JANURA, M. Úvod do biomechaniky pohybového systému člověka. Olomouc: FTK UP, 2003. ISBN 80-244-0644-6.McGINNIS, PETER. Biomechanics of sport and exercise.

Požadavky

Zápočtu: Vypracování protokolů cvičení Ústní zkouška z přednesených tématických okruhů

Garant

doc. Mgr. Daniel Jandačka, Ph.D.prof. PhDr. František Vaverka, CSc.

Vyučující

doc. Mgr. Daniel Jandačka, Ph.D.