Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy statistiky (KTV / 2STA1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTV / 2STA1 - Základy statistiky, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky1. Předmět statistiky. Základní pojmy a elementární postupy. Úvodní informace ostatistickém software (Excel, SPSS).2.Popis jednorozměrných statistických souborůMíry polohy a variability. Celkový průměr a rozptyl z dílčích souborů.3.Popis vícerozměrných statistických souborů.Statistická a korelační závislost. Jednoduchá lineární regrese a korelace.4.Mnohonásobná lineární regrese a korelace.5.Korelační počet a klasická teorie testování, vícerozměrná analýza dat.6.Popis dynamiky statistických jevůČasové řady a jejich elementární charakteristiky.Popis neperiodických časových řad.7.Popis periodických časových řad. Korelace časových řad8.Výběrová statistika.Rozdělení pravděpodobností. Náhodný výběr a jeho opory. Testování statistických hypotéz.9.Parametrické metody testování hypotéz10.ANOVA.11.Neparametrické metody testování hypotézStatistické testy pro jeden výběr a dva závislé i nezávislé výběry.12.Neparametrické metody testování hypotéz pro více souborůCochranův, Kruskal-Wallisův, Friedmanův test, testy závislostních koeficientů.13. Výběrové téma

Získané způsobilosti

Studenti si osvojí principy základních statistických metod na úrovni, která jim umožní jejich využití při vytváření relativně jednoduchých projektů statistického zpracování dat v tělovýchovné praxi. Současně si vytvoří nezbytný teoretický základ k hlubšímu studiu aplikací statistických metod v kinantropologickém výzkumu.

Literatura

nullGAJDA, V. Statistika v příkladech. Ostrava : PdF OU, 2005. TRVDÍK, J. Základy statistické analýzy dat. Ostrava : PřF OU, 1998. ISBN 80-7042-770-1.KOMENDA, S. KLEMENTA, S. Analýza náhodného v pedagogickém experimentu a praxi. Praha : SPN, 1981. HENDL, J. Přehled statistických metod zpracování dat. Praha: Portál, 2004. XANDT opora.pdfLIKEŠ, J. LAGA, J. Základní statistické tabulky. Praha : SNTL, 1978.

Požadavky

Požadavky zkoušky:Student procvičuje samostatně přednášenou látku podle pomocného učebního textu: GAJDA,V. Základy statistiky v příkladech. PdF OU, 2008 uveřejněného na Portále OU v předmětu KTV/2STA1. Výsledky splnění úkolů jsou předkládány při zkoušce!ZKOUŠKA se skládá ze dvou částí:- písemného testu; dosažení stanoveného počtu bodů (55% úspěšnost) je podmínku pro další část zkoušky - ústní části, která kontroluje pochopení řešených úkolů, viz. GAJDA,V. ......

Garant

PhDr. Roman Vala, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Roman Vala, Ph.D.