Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy statistiky (KTV / 2STAT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTV / 2STAT - Základy statistiky, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky1 Předmět statistiky, základní pojmy a elementární postupyPOPISNÁ STATISTIKA2 Charakteristiky jednorozměrných statistických souborů. (Míry polohy avariability Základní informace o statistickém software na PdF OU (Excel, SPSS).3 Aritmetický průměr a rozptyl celkového souboru a jeho praktické aplikace.4 Statistická a korelační závislost, úkoly korelačního počtu, jednoduchá regrese a korelace.5 Korelační koeficient, pořadová korelace a asociační závislost.6 Mnohonásobná regrese a korelace. (Aplikace na příkladu)7 Časová řada a její charakteristiky.8 Popis neperiodických a periodických časových řad. Korelace a autokorelace ča-sových řad.VÝBĚROVÁ STATISTIKA9 Rozdělení pravděpodobnosti, výběrový soubor, koncepce statistického testování hypotéz .10 Testování statistických hypotéz. Základní parametrické metody.11 Analýza rozptylu - ANOVA.12 Základní neparametrické statistické metody.13 Neparametrické statistické metody pro testování více souborů.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu se budou studenti schopni orientovat v základní problematice statistiky a budou chopni vybrat vhodné metody pro zpracování dat.

Literatura

nullGAJDA, V. Statistika v příkladech. Ostrava : PdF OU, 2005. TRVDÍK, J. Základy statistické analýzy dat. Ostrava : PřF OU, 1998. ISBN 80-7042-770-1.KOMENDA, S. KLEMENTA, S. Analýza náhodného v pedagogickém experimentu a praxi. Praha : SPN, 1981. HENDL, J. Přehled statistických metod zpracování dat. Praha: Portál, 2004. XANDT opora.pdfLIKEŠ, J. LAGA, J. Základní statistické tabulky. Praha : SNTL, 1978.

Požadavky

Požadavky Student procvičuje samostatně přednášenou látku podle učebního textu: GAJDA,V. Základy statistiky v příkladech. PdF OU, 2008 uveřejněného na serveru: Cluster_data_server\ Data: Stu-dium (T) \KTV\studium\Tv\ 2STAT. Student dokladuje splnění úkolů předložením výše uvedeného textu při zkoušce!ZKOUŠKA se skládá ze dvou částí:- písemného testu; dosažení stanoveného počtu bodů (55% úspěšnost) je podmínku pro další část zkoušky - ústní části, která kontroluje pochopení řešení úkolů předloženého učebního textu.

Garant

PhDr. Roman Vala, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Roman Vala, Ph.D.