Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Specializace lyžování (KTV / 3PECL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTV / 3PECL - Specializace lyžování, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky (doporučuji navštěvovat v rámci přednášek předmětu KTV/SPECL)1. Historie lyžování a vývoj sjezdařské techniky od minulosti do současnosti2. Využití krátkých lyží, carving (znaky techniky a metodika nácviku)3. Osobnost cvičitele a cvičence, věkové zvláštnosti při výuce lyžování4. Metodika nácviku nadstavbových lyžařských dovedností (oblouky s přeskokem, s přibrzděním, technika jízdy v hlubokém sněhu a přejíždění vln5. Variabilita terénních podmínek a technika jízdy v různých podmínkách6. Pravidla sjezdového lyžování vytyčování tratí7. Organizace v oblasti lyžování8. Legoslativa v oblasti výuky lyžováníCvičení1. Nácvik krátkých oblouků smýkaných)2. Nácvik techniky Racecarvingu3. Nácvik techniky Funcarving4. Využití krátkých lyží5. Nácvik jízdy v náročném terénu6. Nácvik jízdy v brankách

Literatura

KUTÁČ, P. NAVRÁTIKOVÁ, T. Cvičíme a hrajeme si na lyžích. 1. vyd. Olomouc: Hanex, 2002. ISBN 80-85783-39-8.KUTÁČ, P. NAVRÁTIKOVÁ, T. Lyžařský kurz od A do Z. Praktická příručka pro lyžařské instruktory. 1. vyd. Olomouc: Hanex, 2001. ISBN 80-85783-36-3.SOUKUP, J. Lyžování podle Alpských lyžařských škol. 1.vyd.Praha:Olympia, 1991. KULHÁNEK, O. Zlatá kniha lyžování. 1.vyd. Praha, 1989. KEMMLER, J. Carving. 1. vyd. České Budějovice: KOOP, 2001. ISBN 80-7232-153-6.PŘÍBRAMSKÝ, M., JELEN, K., VODIČKOVÁ, S. Česká škola lyžování. Carving. Praha: UK FTVS, 2002. ISBN 80-86317-24-2.

Požadavky

Zápočtu:Teoretické: Písemný test z přednášených okruhů (75% úspěšnost).Praktické: Základní praktické dovednosti Jejich splnění je podmínkou udělení zápočtu z předmětu KTV/3PECL1. Paralení oblouk smýkaný - střední2. Paralení oblouk smýkaný - krátký (regulace rychlosti na strmém terénu)3. Střední carvingový oblouk (racecarving)Nadstavbové dovednostiJejich splnění je podmínkou pro získání licence "cvičitel lyžování".1. Ukázka funcarvingové techniky (musí být jasně viditelné znaky zvolené tech.)2. Jízda ve vytýčené trati (do 20% času najetého předjezdcem)3. Oblouk s přeskokem4. Plynulý přechod z krátkého oblouku do dlouhého5. Plynulý přechod z dlouhého oblouku do krátkéhoHODNOCENÍ:a) udělení zápočtu Student musí splnit všechny základní dovednosti.b) splnění licenčních požadavkůStudent musí splnit všechny základní dovednosti a nadstavbové dovednosti.Požadavky na studenta v programu Erasmus:Předmět není možné absolvovat v semestru, kdy student vycestuje v rámci studentské mobility organizované OU (Erasmus).

Garant

doc. PhDr. Petr Kutáč, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Petr Kutáč, Ph.D.