Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sport a volný čas (KTV / 3PRVC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTV / 3PRVC - Sport a volný čas, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Program přednášek:1) Úvod do předmětu, zápočtové požadavky, vytčení cíle předmětu, vysvětlení způsobu práce v seminářích i přednáškách2) Životní styl a volný čas - obsah pojmu životní styl, sociální a individuální determinace životního stylu, komponenty životního stylu, volný čas jako součást životního stylu.3) Volný čas - obsah pojmu volný čas, definice volného času, historický vývoj v chápání volného času, přístupy k chápání volného času.4) Volný čas - teorie volnočasového chování, aktivity volného času, členění aktivit volného času.5) Determinanty volného času - činitelé působící na výběr aktivit volného času, uznávané determinanty volného času, "rozbor" konkrétních determinantů s příklady jejich působení na trávení volného času.6) Sport a volný čas - obsah pojmu sport, tělocvičná rekreace, vymezení místa sportu a rekreace z hlediska teorie volného času, význam sportu a rekreace z hlediska společenského a individuálního.7) Sport, hra a volný čas - vzájemná propojenost jednotlivých pojmů, historické i současné chápání uvedených pojmů, teorie vzniku her.8) Sportovní hry jako náplň volného času - členění sportovní her, deskripce vybraných brankových, síťových a pálkovacích her.9) Organizační formy a druhy tělocvičné aktivity ve volném čase - krátkodobá, střednědobá a dlouhodobá rekreace, tělocvičné chvilky, cvičení rodičů s dětmi, spontánní pohybová aktivity x cílená pohybová aktivita, kolektivní a individuální tělocvičné aktivity.10) Prostorové a materiální podmínky pro sport a rekreaci- zařízení volného času, prostorové nároky outdoorových a indoorových aktivit, podmínky v místě bydliště pro tělocvičnou rekreaci, zařízení na pracovištích, ve sportovních areálech, v městech a na vesnicích.11) Zdravotní aspekty sportu ve volném čase - aerobní zdatnost, diagnostika aerobní zdatnosti, možnosti zlepšování zdravotního stavu prostřednictvím pohybových aktivit ve volném čase.12) Pohybový režim - obsah pojmu pohybový režim, parametry pohybového režimu, zařazení pohybového režimu do životního stylu obyvatel, primární pohybový režim, faktory působící na primární pohybový režim.13) Pohybový režim - optimalizace pohybového režimu, doporučení pro preskripci pohybové aktivity, postup preskripce pohybové aktivity.Program seminářů:1) Vysvětlení způsobu práce na projektu, konkretizace návrhů projektů2) Vysvětlení způsobu práce na projektu, konkretizace návrhů projektů3). Vysvětlení prezentace projektů.4). Konzultace k projektům, zpracovávání projektů.5) Konzultace k projektům, zpracovávání projektů.6) Konzultace k projektům, zpracovávání projektů.7) Prezentace projektů.8). Prezentace projektů.9) Prezentace projektů.10) Prezentace projektů.11) Prezentace projektů12) Prezentace projektů13) Prezentace projektů

Literatura

FRÖMEL, K., NOVOSAD, J., SVOZIL, Z. Pohybová aktivita a sportovní zájmy mládeže. 1. vyd.Olomouc: Univerzita Palackého, 1999. ISBN 807067945X.HRČKA, J. a DRDÁCKÁ, B. Rekreačná telesná výchova a šport. 1. vyd. Bratislava: SPN, 1992. ISBN 800800486X.FOJTÍK, I. Základy rekreologie. Ostrava: Ostravská univerzita (e-learningový text), 2003. BAMMEL, G. and BURRUS-BAMMEL, L.L. Leisure and Human Behavior. 2nd ed. Dubuque: Brown, 1992. ISBN 069712200X.TEPLÝ, Z. Pohybový režim dospělých. Praha: Univerzita Karlova, 1990. ISBN 80-7066-212-3.SHIVERS, J.S., DELISLE, L.J. The Story of Leisure. Champaign: Human Kinetics, 1997. ISBN 0-87322-996-7.

Požadavky

Požadavky k zápočtuPředpokladem přijetí ke zkoušce je praktická účast na mezinárodním výzkumu monitorování pohybové aktivity, písemné vypracování projektu a prezentace projektu v semináři. Účast na 1-3 semináři a 7-13 semináři je povinná. Ve zbývajících seminářích se doporučuje konzultace k průběžnému zpracovávání projektů. Každý projekt bude zpracován písemně ve formě odpovídající ČS normě ISO 690. Rozsah zpracovaného projektu bude alespoň 4 strany textu a maximálně 6 stran. Projekt bude odevzdán na 31.3. v semináři. Prezentace projektu a jeho obhajoba bude hodnocena na základě těchto kritérií - jasnost, srozumitelnost, využití informačních zdrojů, neobvyklost, systematičnost. Nesplnění těchto požadavků znamená ztrátu možnosti konání zkoušky.Požadavky ke zkoušce:Zkouška proběhne písemnou formou v podobě testu. Test obsahuje otevřené otázky. Jejich počet je 10. Test musí být splněn minimálně na 60%. Okruhy ke zkoušce odpovídají tématickým okruhům přednášek.Požadavky na studenta v programu Erasmus:Předmět je možné absolvovat i v semestru, kdy student vycestuje v rámci studentské mobilIty organizované OU (Erasmus). Student písemně zpracuje projekt a připraví prezentaci projektu v powerpointu, kterou odevzdá elektronicky v průběhu semestru. Student bude muset výběr projektu konzultovat (alespoň elektronicky) před jeho zpracováním. Další požadavky na zápočet jsou totožné z uvedenými.Požadavky ke zkoušce jsou stejné u všech studentů. Termín konání zkoušky může být upraven po vzájemné domluvě.

Garant

Mgr. Igor Fojtík, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Igor Fojtík, Ph.D.Mgr. Igor Fojtík, Ph.D.