Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Turistika (KTV / 3URST)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTV / 3URST - Turistika, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky1. Charakteristika základních aktivit v přírodě ( sporty v přírodě, turistika, táboření, cvičení a hry v přírodě, lanové překážkové dráhy, poznávání a ochrana přírody, umělecko-tvořivá činnost.2. Charakteristika základních forem turistiky ( pěší, vysokohorská, vodní a cykloturistika )3. Zásady při přípravě, plánování, vedení a zhodnocení akce.4. Organizace vycházky a výletu.5. Vybavení do přírody.6. Zásady bezpečnosti při akcích v přírodě.Cvičení1. Vodní turistika - technika jízdy na kanoi ( řízení na stranu zadáka a háčka, jízda vzad, jízda v brankách )2. Cykloturistika - technika jízdy, organizace skupiny, základní údržba kola.3. Táboření a základní tábornické dovednosti.4. Orientace v přírodě, orientační běh, hry a cvičení.5. Cvičení a hry v přírodě - kooperační a týmové hry, netradiční pohybové hry, hry rozvíjející tvořivost a komunikaci.6. Lanové aktivity - základní dovednosti (znalost uzlů, způsoby vázání a napínání lana), lanové hry, stavba nízkých lanových překážek.7. Kulturně-umělecké souvislosti aktivit v přírodě - kulturně poznávací činnost, tvorba z přírodních materiálů.

Literatura

ZAPLETAL, M. Vycházky a výlety s dětmi. Praha: Portál, 2003. ISBN 80-7178-750-7.SKEŘIL, M. ČEGAN, P. Cykloturistika pro všechny. Ostrava: Montanex, 2003. ISBN 80-7225-108-2.KIRCHNER, J. HNÍZDIL, J. Orientační hry nejen do přírody. Praha: Grada, 2004. ISBN 80-247-0798-5.FOJTÍK, I. Základy rekreologie. Ostrava:OU,PdF,e-learningový text, 2004. HANUŠ, R. HRKAL, J. Lanové překážky a lanové dráhy. Olomouc: Hanex, 1999. ISBN 80-85783-25-8.DOUŠEK,I., LENHART,Z. Malá škola orientačního běhu. Praha: Olympia, 1991. ISBN 80-7033-059-7.

Požadavky

Zápočtu: Teoretické:Písemný test z přednášených okruhů (70 % úspěšnost)Praktické: Příprava a vedení her v přírodě - ve skupinách. Organizace vycházky a výletu - ve skupinách. Jízda zručnosti, oprava běžných závad na kole. Úspěšné splnění dovednostních požadavků při jízdě na kanoi (absolvování závodu ve slalomu ). Osvojení dovedností v orientačních hrách ( úspěšné absolvování dané trati)

Garant

Mgr. David Zahradník, Ph.D.

Vyučující

Mgr. David Zahradník, Ph.D.