Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy statistického zpracování dat (KTV / 3ZSZD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTV / 3ZSZD - Základy statistického zpracování dat, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Předmět statistikyPojem statistiky, statistická data , druhy škál, typy veličin, základní a výběrový soubor, popisná a induktivní statistika.2. Zpracování empirických dat. Běžné statistické vybavení tabulkových programů (Excel).3. Datová struktura statistických programů (SPSS) a její tvorba.4. Popisná statika: četnosti a jejich rozdělení, třídní intervaly, kumulativní četnosti.5. Třídění dat - tabulky a grafické znázornění, vlastnosti empirických rozdělení (Excel).6. Tabulky a grafické znázornění, vlastnosti empirických rozdělení (SPSS).Kontrola znalostí studentů a práce na projektu.7. Charakteristiky polohy: aritmetický průměr, odchylky od průměru, vlastnosti aritmetického průměru, medián, kvantily, modus, geometrický průměr (trimean).8. Charakteristiky variability: Rozptyl, směrodatná odchylka a její vlastnosti.9. Techniky zpracování dat, zápis lodyha-list, krabicový graf.10. Další charakteristiky rozdělení pozorovaných hodnot: šikmost a špičatost.11. Popis vztahu dvou veličin: dvě nominální veličiny, diskrétní a spojitá veličiny, dvě spojité veličiny - graf, kovariance, lineární regrese, korelační koeficient.12. Základy teorie pravděpodobnosti I. Náhodný jev, relativní četnost a pravděpodobnost, podmíněná pravděpodobnost,13. Odevzdání a kontrola projektů

Získané způsobilosti

Studenti si osvojí základní principy statsitického zpracování dat. Tyto znalosti budou moci v budoucnu využít při vytváření jednoduchých projektů nebo při psaní závěrečné práce v oblasti tělovýchovy a kinanntropologie.

Literatura

Internet. http://ucebnice.euromise.cz/index.php?conn=0§ion=biostat1. albert.sou.cz/trvdikMELOUN, M. MILITKÝ, J. Kompendium statistického zpracování dat: metody a řešené úlohy včetně CD. Praha: Academia, 2002. ISBN 80-200-1008-4.http://iastat.vse.cz/. HENDL, J. Přehled statistických metod zpracování dat. Praha : Portál, 2004.

Požadavky

PožadavkyZápočet je udělen za 70% aktivní účast ve výuce a vypracování statistického projektu podle pokynů k jeho vypracování zveřejněných na Portálu (viz Studijní materiály/Složka 3ZSZD)

Garant

doc. PhDr. Vojtěch Gajda, CSc.