Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biologie vývoje člověka (KTV / 5IVCL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTV / 5IVCL - Biologie vývoje člověka, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení
Test-C-vypracované-otázky biola Neznámý 13.09.2018 19:23 2

Další informace

Obsah

Hlavní tématické okruhy1. Základní genetické pojmy ( gen, genotyp, fenotyp, recesivita dominance).2. Vznik lidského jedince.3. Období lidského života a jejich charakteristika.4. Morfologické a fyziologické zvláštnosti od prenatálního vývoje do dospělosti,vývojové odchylky.5. Kostra - stavba a popis jednotlivých částí.6. Stavba a funkce kosterního svalstva7. Hlavní svalové skupiny.8. Deformity páteře.9. Životospráva, výživa.10. Problematika alkoholu a kouření.11. Nervová soustava - zvláštnosti a odchylky ve vývoji.12. Nervová soustava - stavba a funkce jednotlivých částí.13. Indokrinní žlázy - typy žláz a jejich hormony. (samostudium)SAMOSTUDIUM:Buňka - stavba a funkce, dělení .Tkáně - definice, typy a dělení tkání, jejich funkce.Trávicí soustava - stavba a funkce jednotlivých částí.Srdce, cévní soustava a krev.Dýchací soustava - stavba a funkce jednotlivých částí, její poruchy.Vylučovací a pohlavní soustava - stavba a funkce jednotlivých částí, věkové zvláštnosti.Smyslová soustava - stavba a funkce jednotlivých částí.Kožní soustava - stavba a funkce.

Získané způsobilosti

- znalost základního pojmosloví - základní znalost o stavbě lidského těla se zřetelem na mladší školní věk- znalost faktorů ovlivňujících zdraví- dovednost práce s odbornou literaturoukompetence:Předcházet negativním faktorům zdraví u žáků ZŠ, aplikovat získané vědomosti do činnosti s žáky (zejména v hodinách TV).

Literatura

ČIHÁK, R. Anatomie 2. 1. vyd. Praha: Grada, 2002. ISBN 80-247-0143-X.RIEGEROVÁ, J., Přidalová, M., ULBRICHOVÁ, M. Aplikace fyzické antropologie v tělesné výchově a sportu (příručka funkční antropologie). Olomouc: Hanex, 2006. ISBN 80-85783-52-5.MALÁ, H., KLEMENTA, J. Biologie dítěte a dorostu. 1. vyd. Praha: SPN, 1985. LINC, R., HAVLÍČKOVÁ, L. Biologie dítěte a dorostu. 1. vyd. Praha: Univerzita Karlova, 1982. ČIHÁK, R. Anatomie 1. 2. vyd. Praha: GRADA, 2001. ISBN 80-7169-970-5.

Požadavky

Hodnocení zkoušky:Dle aktuálního studijního a zkušebního řádu OU.Zkouška: Znalost přednášených okruhů a okruhů určených pro samostudium. Bude probíhat písemnou formou.Požadavky na studenta v programu Erasmus:Předmět je možné absolvovat v semestru, kdy student vycestuje v rámci studentské mobility organizované OU (Erasmus).

Garant

doc. PhDr. Petr Kutáč, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Petr Kutáč, Ph.D.