Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pohybová aktivita a zdraví (KTV / 5ZDRV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTV / 5ZDRV - Pohybová aktivita a zdraví, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky1. Pojem zdraví a nemoc (pojetí, definice, související pojmy).2. Psychosociální prostředí a zdraví.3. Mentální hygiena, stres, relaxace.4. Vývoj jedince (biologické a psychické změny v dospívání).5. Faktory ovlivňující zdravotní stav a výkonnost žáků.6. Životní styl a zdraví (režim dne).7. Únava a její mechanizmy.8. Význam výživy pro zdraví (složky výživy).9. Směry ve výživě (alternativní výživa).10.Poruchy přijmu potravy (anorexie, bulimie).11.Problematika nadváhy a obezity.12.Prevence drogových závislostí I (alkohol, tabák, káva).13.Prevence drogových závislostí II (ilegální látky, virtuální drogy).Semináře1. Pohyb a zdraví.2. Civilizační choroby a prvence jejich vzniku.3. Pohybová aktivita zdravotně oslabených.4. Tvorba a vypracování časového snímku.5. Zásady bezpečnosti při pohybových aktivitách (prevence úrazů).6. Základy první pomoci (neodkladná resuscitace).7. První pomoc při úrazech.8. Výchova ke zdraví v systému škol.9. Výpočet energetického příjmu a výdeje.10.Podpůrné a stimulační látky ve sportu.11.Program podpory zdraví ve škole - "Zdravá škola".12.Minimální preventivní programy prevence sociálně patologických jevů pro školy.13.Výchova ke zdraví v každodenní praxi učitele.

Získané způsobilosti

Zná základní terminologii dané problematiky.Dokáže se orientovat v základní literatuře.Prezentuje seminární práci.Získává kompetence sociálně vztahové (interaktivní, komunikativní, kooperativní).Rozvíjí kompetence decizní a pedagogicko-organizační.

Literatura

Kutáč, P. Bezpečnost a první pomoc při pohybových aktivitách. Olomouc: Hanex, 2012. FROMEL,K.,NOVOSAD,J.,SVOZIL,Z. Pohybová aktivita a sportovní zájmy mládeže. 1.vyd. Olomouc:UP. 173 s., 1999. ISBN 80-7067-945.NEŠPOR, K. Návykové chování a závislost. Praha: Portál, 2000. MACHOVÁ, J., KUBÁTOVÁ, D. et al. Výchova ke zdraví. 1. vyd. Praha: Grada, 2009. ISBN 978-80-247-2715-8.HAVLÍNOVÁ, M. Program podpory zdraví ve škole: rukověť projektu Zdravá škola. 1. vyd. Praha: Portál, 1998. ISBN 80-7178-263-7.WASSERBAUER, S. a kol. Výchova ke zdraví. 1. vyd. Praha: Státní zdravotnický ústav, 2001. ISBN 80-7071-145-0.

Požadavky

Hodnocení předmětu:Celkový počet bodů je 100.Zápočet bude udělen při zisku minimálně 51 bodů.Účast v seminářích 80% počet bodů 40.Splnění seminárních úkolů z oblasti Výchova ke zdraví 1- 10 bodů.Splnění seminárních úkolů z oblasti První pomoci 1-10.Praktická ukázka První pomoci 1-10 bodů.Prezentace seminárního výstupu ve cvičení 1-30 bodů.Průběžné plnění seminárních úkolů. Požadavky na studenta v programu Erasmus:Předmět je možné absolvovovat i v semestru, kdy student vycestuje v rámci studentské mobility organizované OU (Erasmus).

Garant

PhDr. Lukáš Cipryan, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Lukáš Cipryan, Ph.D.PaedDr. Hana Klimtová, Ph.D.PaedDr. Hana Klimtová, Ph.D.