Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika tělesné výchovy (KTV / BDTV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTV / BDTV - Didaktika tělesné výchovy, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Didaktika tělesné výchovy jako vědecká disciplina, metodologie didaktiky tělesné výchovy.2. Nové pojetí tělesné výchovy na mateřské škole - vztah cílů, obsahu, prostředků.3. Vyučovací proces v tělesné výchově, hlavní činitelé tělovýchovného procesu a jejich vzájemné vztahy.4. Didaktické zvláštnosti ontogenetického vývoje dětí předškolního věku školního věku (fyziologické, motorické a psychické aspekty).5. Organizační formy tělesné výchovy v mateřské škole.6. Vyučovací jednotka tělesné výchovy v mateřské škole - struktura, příprava na vyučovací jednotku.7. Didaktické postupy, didaktické formy v tělesné výchově.8. Metody v tělovýchovném procesu v mateřské škole.9. Didaktické aspekty motorického učení.10. Plánování: kurikulum, rámcový program výuky v tělesné výchově v mateřské škole.11. Osobnost učitele tělesné výchovy v mateřské škole, sociální dovednosti jako součást profesní kompetence.12. Rozbor hodin pedagagogické praxe v tělesné výchově v mateřské škole.13. Pohybový režim a pohybová aktivita dětí předškolního věku.

Získané způsobilosti

Osvojuje si základní pojmy didaktiky tělesné výchovy.Dokáže využívat odbornou terminologii.Rozvíjí kompetence - komunikační a interakční.Získává kompetence pedagogicko-výzkumné.Získává základních vědomostí a dovedností z diagnostiky, analýzy a adekvátní interpretace základních pochodů, probíhajících v TV procesu, volby účinných forem a prostředků adekvátních didaktické situaci.

Literatura

KLIMTOVÁ, H. Didaktika tělesné výchovy učitele primárního vzdělávání. Ostrava: Pedagogická fakulta, 2004. ISBN 80-7368-004-1.ŠEBRLE, Z. aj. Didaktika školní tělesné výchovy dětí mladšího školního věku. 1. vyd. České Budějovice: PdF JU, 1995. ISBN 80-7040-125-7.RYCHTECKÝ, A., FIALOVÁ, L. Didaktika školní tělesné výchovy. 2. vyd. Praha: Karolinum, 1998. ISBN 80-7184-659-7.MUŽÍK,V., KREJČÍ, M. Tělesná výchova a zdraví. 1. vyd. Olomouc: HANEX, 1997. ISBN 80-85783-17-7.KLIMTOVÁ, M., SKEŘIL, M. Vybrané kapitoly z didaktiky tělesné výchovy pro studující učitelství 1.stupně ZŠ. 1. vyd. Ostrava: PdF OU, 1989. ISBN 80-7042-012.

Požadavky

Hodnocení zkoušky:100 - 91 bodů výborně90 - 71 bodů velmi dobře70 - 51 bodů dobře50 - 0 bodů nevyhovělZkouška: Znalost přednášených okruhů a okruhů určených pro samostudium. Bude probíhat písemnou formou.Požadavky na studenta v programu Erasmus:Předmět je možné absolvovat v semestru, kdy student vycestuje v rámci studentské mobility organizované OU (Erasmus).

Garant

PaedDr. Hana Klimtová, Ph.D.