Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Cvičení a hry v přírodě (KTV / CVHPR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTV / CVHPR - Cvičení a hry v přírodě, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Výchova v přírodě. Výchova dobrodružstvím.2. Zážitková pedagogika - základní principy, metody a cíle.3. Význam cvičení a her v přírodě, jejich historie a třídění.4. Organizace a řízení cvičení a her v přírodě- příprava, vedení a hodnocení programů.5. Iniciativní hry - seznamovací, zahřívací, kontaktní, na rozvoj důvěry.6. Hry na rozvoj komunikace a spolupráce, týmové hry.7. Dobrodružné, poznávací, orientační, noční a dlouhodobé hry.8. Netradiční cvičení a hry v přírodě.9. Lanové aktivity - hry, překážky a překážkové dráhy10. Hry zaměřené na psychiku- strategické a simulační, diskuzní, psyhologické hry.11. Hry pro rozvoj tvořivosti - konstrukční tvorba, rukodělné práce.12. Zimní hry a cvičení v přírodě .13. Závěrečné hry a rituály - hry pro reflexi a závěrečné hodnocení

Získané způsobilosti

Student si osvojí didaktické a praktické dovednosti nutné k organizaci a řízení her a činností v přírodě.

Literatura

NEUMAN,J. Dobrodružné hry a cvičení v přírodě. Praha:Portál, 2000. HANUŠ,R.,HRKAL,J. Lanové překážky a lanové dráhy. Olomouc:Hanex, 1999. NEUMAN,J. a kol. Překážkové dráhy,lezecké stěny a výchova prožitkem. Praha:Portál, 1999. PELÁNEK, R. Příručka instruktora zážitkových akcí. Praha : Portál, 2008. ISBN 978-80-7367-353-6.HANUŠ,R.HRKAL,J. Zlatý fond her II. Portál, 1998. ZOUNKOVÁ, D. Zlatý fond her III. Praha: Portál, 2007. ISBN ISBN 978-80-7367-.BAKALÁŘ, E. Nové psychohry: společenské hry pro všestranný rozvoj osobnosti. Praha: Portál, 1998. ČINČERA, J. Práce s hrou. Pro profesionály. Praha: Grada, 2007. ISBN 978-80-247-1974-0.BŘICHÁČEK, V. Skautskou stezkou. Praha: Junák, 1998. LUKÁŠEK, J. Velké táborové hry. Třebíč: Arca JiMfa, 1997. ISBN 80-85766-71-X.JIRÁSEK, I. Zlatý fond her I. Praha:Portál, 2002.

Požadavky

Hodnocení předmětu:Celkový počet bodů, kterého může student v rámci předmětu dosáhnout je 100 bodů.Zápočet je udělen při zisku minimálně 51 bodů:100 - 51 bodů započteno50 - 0 bodů nezapočtenoZápočtové požadavky.1) Aktivní účast v hodinách - min. 80 %účast (z realizované výuky) = 30 bodů2) Vytvoření zásobníku průpravných cvičení a her v přírodě ( 30 příkladů her různého zaměření) - v PdF verzi dle vzoru umístěného na Portálu (viz Studijní materiály/Složka CVHPR). = 20 bodů3) Praktickým obsahem zápočtových požadavků je příprava, organizace a realizace her a prožitkových cvičení v přírodě. Realizace proběhne v rámci výuky (harmonogram viz Studijní materiály/Složka CVHPR) = 50 bodů (v případě bezchybně absolvované přípravy, organizace a realizace aktivity)Student je povinen zaslat ke schválení návrh aktivity s popisem jednotlivých fází hry minimálně 7 dní před vlastní realizací (formulář návrhu viz Studijní materiály/Složka CVHPR). Schválení návrhu je nezbytnou podmínkou k vlastní realizaci. Témata budou specifikována a přidělena v první výukové hodině v semestru. Pozn. Předmět není možné absolvovat v semestru, kdy student vycestuje v rámci studentské mobility organizované OU (Erasmus).

Garant

Mgr. Radim Kofránek