Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika tělesné výchovy (KTV / DT1VV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTV / DT1VV - Didaktika tělesné výchovy, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Tělesná výchova jako povinný vyučovací předmět. (Syntetičnost a integrovanost předmětu, jeho význam, rozdíly v pojetí tělesné výchovy v různých systémech školní TV).Projekt tělovýchovného procesu (subelementy projektu, jejich funkce při tvorbě pohybových programů, cíle tělesné výchovy, pojetí kurikula tělesné výchovy).Formy organizační a didaktické.Didaktické postupy, metody, zásady.Didaktické řídící styly a jejich aplikace ve volnočasových organizačních formách tělesné výchovy.Plánování. Druhy plánů. Osnování učiva. Učební osnovy. Plán tematického celku učiva.Proces výchovného působení v tělovýchovném procesu, jeho podstata a možnosti.Diferencované vyučování v tělesné výchově.Základy rozvoje zdravotně orientované zdatnosti.Osobnost edukátora (struktura, geneze, dynamika, typologie osobnosti).Osobnost edukanta.Bezpečnost a protiúrazová prevence.Výběrové téma k problematice didaktiky tělesné výchovy.Semináře:Úvod do systému práce na semináři, cíle, úkoly, zápočtové požadavky (pokyny ke zpracování seminárních úkolů).Projekty vzdělávání a výchovy ve školní tělesné výchově (informace ke stávajícím projektům, významné dokumenty v oblasti výuky tělesné výchovy).Didaktické formy, metody.Didaktické postupy.Didaktické řídicí styly. Využití didaktických řídících stylů v různých organizačních formách nepovinných zájmových. Kritéria správné volby řídícího stylu.Kategorie cíle a její význam pro efektivní práci vychovatele, plánování a osnování učiva.Výchovný potenciál specifických prostředků tělesné výchovy, formativní možnosti a limity tělovýchovného procesu.Druhy diferenciace a principy jejich aplikace.Zdravotně orientovaná zdatnost (výklad základního pojmu, jeho chápání).Způsoby rozvoje a diagnostika tělesné zdatnosti.Základní interakce hlavních činitelů ve školní tělesné výchovy, osobnost učitele tělesné výchovy.Komplexní pohled na žáka (věkové a vývojové zvláštnosti).Bezpečnost a protiúrazová prevence (základní dokumenty, hlavní faktory ovlivňující bezpečnost při tělesné výchově).

Získané způsobilosti

Student po absolvování předmětu získává teoretickou znalost problematiky didaktiky tělesné výchovy na školách. Orientuje se v problematice využívání různých didaktických metod a forem didaktiky TV. Dokáže diskutovat o výhodách či nevýchodých různých didaktických přístupů a metod.

Literatura

RYCHTECKÝ,A., FIALOVÁ,L. Didaktika školní tělesné výchovy. 2.vyd.Praha: Karolinum, 2002. PETTY, G. Moderní vyučování. Praha: Portál, 1996. FROMEL,K.,NOVOSAD,J.,SVOZIL,Z. Pohybová aktivita a sportovní zájmy mládeže. 1.vyd. Olomouc:UP. 173 s., 1999. ISBN 80-7067-945.LOCHMANOVÁ,L., MAZAL,F. Učitel mezi paragrafy. OLOMOUC:HANEX, 1999. DOBRÝ,L. Didaktické základy sportovního tréninku. 1.vyd. Praha:Olympia, 1983. PASCH, M. a kol. Od vzdělávacího programu k vyučovací hodině. Praha : Portál, 1998. FROMEL,K. Podmínky výchovně vzdělávacího procesu v tělesné výchově. 1.vyd. Olomouc:UP. 87 s., 1987.

Požadavky

Zkouška bude realizována písemnou formou. Obsah zkoušky tvoří obsah tématického plánu přednášek předmětu.

Garant

PaedDr. Hana Klimtová, Ph.D.

Vyučující

PaedDr. Hana Klimtová, Ph.D.