Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Komunikativní dovednosti (KTV / KOMDR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTV / KOMDR - Komunikativní dovednosti, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Program přednášek:1. Úvod do předmětu, zápočtové požadavky, vytčení cíle předmětu, vysvětlení způsobu práce v seminářích i přednáškách2. Pojmy komunikace, zásady komunikace, funkce komunikace, obsah komunikace3. Kontext komunikace, kultura a komunikace, komunikační proces4. Prostředky komunikace - neverbální, verbální komunikace5. Vnímání, procesy ovlivňující vnímání, bariéry komunikace, naslouchání6. Komunikace a motivace, manipulace, asertivita7. Vyjednávání, přesvědčování, obchodní jednání8. Masová komunikace, prostředky masové komunikace, jednání s médii9. Aspekty veřejného vystoupení, publikum, tréma10. Rétorika, historie rétoriky, techniky mluveného projevu11. Techniky mluveného projevu, výslovnost12. Členění mluveného projevu, prezentaceProgram seminářů:1. - 13. Procvičování komunikačních dovedností a komunikačních her

Získané způsobilosti

Student si osvojí teoretické informace o základech mezilidské komunikace. V rámci předmětu bude rozvíjet dovednosti spojené s prezentací vlastních názorů v kontextu modelových situací. Student dokáže uplatnit získané získané informace a rozvíjené dovednosti v praxi.

Literatura

GOLEMAN, D. Emoční inteligence. Praha: Columbus, 1997. ISBN 80-85928-48-5.KŘIVOHLAVÝ, J. Jak si navzájem lépe porozumíme. Praha : Svoboda, 1988. CARNEGIE, D. Jak získávat přátele a působit na lidi. Praha: Beta, 2002. Vybíral, Z. Psychologie lidské komunikace. Praha: Portál, 2000. ISBN 80-7178-291-2.PLAMÍNEK, J. Řešení konfliktů a umění rozhodovat. Praha, Portál, 1994. de VITO, J. A. Základy mezilidské komunikace. Praha : Grada Publishing, 2001.

Požadavky

Předpokladem přijetí ke zkoušce je aktivní účast v seminářích při procvičování komunikačních dovedností a hraní komunikačních her. Za tuto část je možné získat 0-30 bodů. Minimální počet bodů nutných k přijetí ke zkoušce je 15 bodů.Za zkoušku je možné získat 0-70 bodů. Zkouška proběhne písemnou formou v podobě testu. Test obsahuje otevřené otázky. Jejich počet je 10. Studenti musí získat minimálně 51 bodů. Bodování je následné:0-50 bodů F51-60 bodů E61-70 bodů D71-80 bodů C81-90 bodů B91-100 bodů APožadavky na studenta v programu Erasmus:Předmět je možné absolvovat i v semestru, kdy student vycestuje v rámci studentské mobility organizované OU (Erasmus). Student připraví prezentaci v powerpointu formou přesvědčovací na zvolené téma, kterou odevzdá elektronicky v průběhu semestru. Student bude muset výběr tématu konzultovat (alespoň elektronicky) před jeho zpracováním. Student bude muset po příjezdu prezentovat zvolené téma u vyučujícího. Požadavky ke zkoušce jsou stejné u všech studentů. Termín konání zkoušky může být upraven po vzájemné domluvě.

Garant

Mgr. Igor Fojtík, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Igor Fojtík, Ph.D.